Wykonanie
Uff... Pracowicie mi ostatnio czas mija. Praktyki, szkoła, praca... W domu najchętniej bym tylko spała. Na szczęście dzisiaj w końcu trafiło się wolne popołudnie, i zamiast na spanie, postanowiłam przeznaczyć je na napisanie zaległego posta. Wyśpię się po śmierci, czy jakoś tak...Do rzeczy więc: na praktyki wybrałam niedużą piekarnię po drugiej stronie ulicy. Przyznam się bez bicia, że elementem decydującym była lokalizacja - nie wiedziałam, na którą
będę miała chodzić, a nie uśmiechała mi się godzinna podróż w okolicach drugiej nad ranem... Na szczęście okazało się, że wpół do szóstej jest godziną satysfakcjonującą dla właściciela, co oznacza, że otwierać
oczęta musiałam raptem chwilę przed piątą. Mam w tym niejakie doświadczenie, więc choć łatwo nie było, dałam radę.Piekarnia nie jest duża - raptem
trzech piekarzy przygotowujących
chleb i ciasta do dwóch sklepów. W zeszłym roku Erik odkupił sklep, gdyż poprzednia właścicielka po trzydziestu latach postanowiła udać się na zasłużoną emeryturę. Piekarnia jest jednak jeszcze starsza - nie mogłam ustalić dokładniej daty otwarcia, ale nastąpiło to około pięćdziesięciu lat temu. Wtedy do kompletu była jeszcze mleczarnia, która niestety nie wytrzymała konkurencji z dużymi dostawcami i trzeba ją było zamknąć.Pracowałam z Lone, która skończyła tę samą szkołę, w której ja się teraz uczę. Opowiadała mi trochę o nauczycielach, rozmawiałyśmy o tym, co się zmieniło. Co najważniejsze jednak, zrobiłyśmy razem całe mnóstwo ciast.
Plan dnia wyglądał mniej więcej tak samo - najpierw przygotowanie ciast do sklepu - wyjęcie z lodówek tego, co zostało z dnia poprzedniego, ułożenie na nowych tacach, uzupełnienie ciastami z zamrażarki. Gdy butik kusił już wszelkiego rodzaju słodkościami, pomagałam przy robieniu
chleba - nauczyłam się składać bochenki, formować bułeczki, układać je ekonomicznie na blachach. Na końcu przygotowywałyśmy ciasta na zapas, czyli na przykład
biszkopt i kremy do dziewięćdziesięciu
tortów Othello (duńska klasyka - dwa
biszkopty przełożone
bitą śmietaną i kremem budyniowym oraz obłożone marcepanem; w naszej wariacji występował jeszcze
dżem malinowy i pokruszone
ciasteczka amaretti oraz kawałki
ananasa jako dekoracja), na które była przecena w piątek.Muszę przyznać, że moje praktyki oceniam bardzo pozytywnie. Owszem, to naprawdę ciężka praca, ale również bardzo satysfakcjonująca. Choć to nie do końca to, co najbardziej mnie kręci, to mam już jakiś przedsmak i wiem, gdzie powinnam szukać stałych praktyk. Tutaj zniechęciła mnie powtarzalność i klasyczność - nie ma miejsca na nic innego, nowego. Poza tym większość kremów i ciast przygotowuje się z gotowych
miksów, i rezultat jest taki, że ciasta są słodkie, ale ciężko wyczuć w nich jakikolwiek smak... Nudne są po prostu, niestety.Ludzie natomiast są wspaniali - Lone i
panie z butiku mnie rozpieszczały jak mogły, nikt mnie nie stresował, nie denerwował się, gdy zrobiłam coś nie tak. Chwalono za to za najmniejsze drobiazgi, więc codziennie szłam tam z dużą dawką optymizmu. Na koniec nawet dostałam małego, czerwonego Hoptymistę - ludzika na sprężynie, którego Duńczycy wprost uwielbiają. Aż mi się łezka w oku zakręciła ostatniego dnia. A to przecież był tylko tydzień!W domu w tym czasie piekłam niewiele - za dużo smakołyków przynosiłam ze sobą. Chciałabym się jednak podzielić przepisem na wyjątkowo pyszną szarlotkę, która umilała nam popołudnia jeszcze przed moimi praktykami.Połączyłam w niej słodkie,
orzechowe ciasto z pyszną masą
jabłkową z nutą
mandarynki (można użyć soku z
pomarańczy). Całość wyszła słodziutka i obłędnie pyszna, szczególnie podawana na ciepło z gałką ulubionych
lodów. To taki idealny comfort food, gdy pogoda robi nas w balona, obiecując wiosnę, a za chwilę sypiąc gradem; gdy ciągle chce się spać, a tyle jest do zrobienia; albo po prostu gdy mamy ochotę na coś słodkiego i pachnącego domem.Bazę do przepisu znalazłam u Doroty, ale sporo tam zmieniłam.
Orzechowo-mandarynkowa szarlotka
Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)ciasto:250 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g mielonych
orzechów laskowych130 g
cukru trzcinowego230 g zimnego
masłamasa
jabłkowa:1 kg
jabłek100 g
cukru100 ml soku z
mandarynek2 łyżki
mąki ziemniaczanejdodatkowo:3 łyżki
bułki tartej2 łyżki
cukru pudruJabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić kawałki
jabłek w cienkie plasterki. Umieścić je w garnku z
cukrem i połową soku z
mandarynek. Podgrzewać, aż
owoce zmiękną.
Mąkę rozrobić w pozostałym soku, dodać do
jabłek, dobrze wymieszać, zagotować. Zdjąć z palnika, przestudzić.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem,
orzechami i
cukrem. Dodać
masło, posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść. Podzielić ciasto na pół, każdą część rozwałkować na wielkość formy. Jeden z okręgów zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki, drugi wyłożyć na spód tortownicy wysmarowanej
masłem.Spód podpiec w 180 st. C. przez 20 minut.Następnie posypać go
bułką tartą, wyłożyć
jabłka, a wierzch przykryć pozostałym
ciastem.Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut.Ostudzić.Przed podanie posypać
cukrem pudrem.Smacznego!Jeśli czegoś Wam w tym wpisie brakowało - koniecznie
dajcie znać. Z przyjemnością uzupełnię informację i odpowiem na Wasze pytania.