ßßß
Been dreaming of blue skiesNew horizon and sides from my eyesThe discovery of the unknownIs something to tell the folks back homeI want to get awayTo feel the sun on my skinTo feel it reallySinking inLa Roux 'Colourless colour'+++Słońce na kopcu było lepsze. Lepsze od siedzenia w domu. I lepsze od kolejnej serii jęków, powodowanych marnością nad marnościami. I towarzystwo na kopcu było lepsze. Lepsze niż próżnia w jakże marnych płucach. Chłodno było, ale nie narzekali zbyt intensywnie. I czasu mało było. Ale starali się ze wszystkich sił rozweselić smutną zupę.+++KREM FASOLOWY Z TOPINAMBUREM 'JACKSON POLLOCK'PODSTAWA
składniki:biała fasola sucha 1kgtopinambur 2kgsiekana biała cebula 350gtymianek 3 łyżkilubczyk 2 łyżkisok z 1,5 cytryny2 liście laurowesól, pieprzwykonanie:Cebulę przesmaż w garnku. Dodaj pokrojony w plastry topinambur i przyprawy. Smaż chwilę i zalać wodą. Osobno ugotuj fasolę. Gdy topinambur będzie miękki dodaj fasolę do gara. Wszystko dokładnie zmiksuj. Dopraw sokiem z cytryny. Każdą porcję kremu pochlap przygotowanymi sosami.KOLOR ZIELONY:
składniki:natka pietruszki 1 pęczek ok.40gczosnek 1-2 ząbkioliwa z oliwek 0,5szkl.sok z połowy cytrynywykonanie:Wszystko wrzuć do blendera.KOLOR ŻÓŁTY:
składniki:2 żółte papryki120ml wody60ml oliwy1 łyżeczka kurkumysól, pieprzwykonanie:Zblenduj wszystko dokładnie i przelej do rondelka. Zagotuj i duś dalej na wolnym ogniu 5-10min.KOLOR BURACZKOWY:
składniki:burak 340gsok z 0,5 cytryny2-3 łyżki oliwysól, pieprzwodawykonanie:Buraki pokrój na małe kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości wody. Następnie zblenduj używając takiej ilości wody z gotowania, aby uzyskać średnio-gęstą konsystencję. Dopraw.
+++I pamiętaj... jedzmy ładnie!PS za wspólne tworzenie zdjęć dziękuję ciepło mojej cudownej K. i młodemu-zdolnemu Mikołajowi -> Mikołaj Perełkiewicz Fotografia