ßßß Cookit - przepis na COLOURLESS COLOUR

COLOURLESS COLOUR

nazwa

Wykonanie

Been dreaming of blue skies
New horizon and sides from my eyes
The discovery of the unknown
Is something to tell the folks back home
I want to get away
To feel the sun on my skin
To feel it really
Sinking in
La Roux 'Colourless colour'
+++
Słońce na kopcu było lepsze. Lepsze od siedzenia w domu. I lepsze od kolejnej serii jęków, powodowanych marnością nad marnościami. I towarzystwo na kopcu było lepsze. Lepsze niż próżnia w jakże marnych płucach. Chłodno było, ale nie narzekali zbyt intensywnie. I czasu mało było. Ale starali się ze wszystkich sił rozweselić smutną zupę.
+++
KREM FASOLOWY Z TOPINAMBUREM 'JACKSON POLLOCK'
PODSTAWA
składniki:
biała fasola sucha 1kg
topinambur 2kg
siekana biała cebula 350g
tymianek 3 łyżki
lubczyk 2 łyżki
sok z 1,5 cytryny
2 liście laurowe
sól, pieprz
wykonanie:
Cebulę przesmaż w garnku. Dodaj pokrojony w plastry topinambur i przyprawy. Smaż chwilę i zalać wodą. Osobno ugotuj fasolę. Gdy topinambur będzie miękki dodaj fasolę do gara. Wszystko dokładnie zmiksuj. Dopraw sokiem z cytryny. Każdą porcję kremu pochlap przygotowanymi sosami.
KOLOR ZIELONY:
składniki:
natka pietruszki 1 pęczek ok.40g
czosnek 1-2 ząbki
oliwa z oliwek 0,5szkl.
sok z połowy cytryny
wykonanie:
Wszystko wrzuć do blendera.
KOLOR ŻÓŁTY:
składniki:
2 żółte papryki
120ml wody
60ml oliwy
1 łyżeczka kurkumy
sól, pieprz
wykonanie:
Zblenduj wszystko dokładnie i przelej do rondelka. Zagotuj i duś dalej na wolnym ogniu 5-10min.
KOLOR BURACZKOWY:
składniki:
burak 340g
sok z 0,5 cytryny
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz
woda
wykonanie:
Buraki pokrój na małe kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości wody. Następnie zblenduj używając takiej ilości wody z gotowania, aby uzyskać średnio-gęstą konsystencję. Dopraw.
+++
I pamiętaj... jedzmy ładnie!
PS za wspólne tworzenie zdjęć dziękuję ciepło mojej cudownej K. i młodemu-zdolnemu Mikołajowi -> Mikołaj Perełkiewicz Fotografia
Źródło:http://foodaua.blogspot.com/2014/02/colourless-colour.html