Wykonanie
Been dreaming of blue skiesNew horizon and sides from my eyesThe discovery of the unknownIs something to tell the folks back
homeI want to get awayTo feel the sun on my skinTo feel it reallySinking inLa Roux 'Colourless colour'+++Słońce na kopcu było lepsze. Lepsze od siedzenia w domu. I lepsze od kolejnej
serii jęków, powodowanych marnością nad marnościami. I towarzystwo na kopcu było lepsze. Lepsze niż próżnia w jakże marnych płucach. Chłodno było, ale nie narzekali zbyt intensywnie. I czasu mało było. Ale starali się ze wszystkich sił rozweselić smutną zupę.+++KREM
FASOLOWY Z TOPINAMBUREM 'JACKSON POLLOCK'PODSTAWA
składniki:
biała fasola sucha 1kgtopinambur 2kgsiekana biała
cebula 350g
tymianek 3 łyżki
lubczyk 2 łyżkisok z 1,5
cytryny2
liście laurowesól,
pieprzwykonanie:
Cebulę przesmaż w garnku. Dodaj pokrojony w plastry topinambur i
przyprawy. Smaż chwilę i zalać
wodą. Osobno ugotuj
fasolę. Gdy topinambur będzie miękki dodaj
fasolę do gara. Wszystko dokładnie zmiksuj. Dopraw
sokiem z cytryny. Każdą porcję kremu pochlap przygotowanymi sosami.KOLOR ZIELONY:
składniki:
natka pietruszki 1 pęczek ok.40g
czosnek 1-2 ząbki
oliwa z oliwek 0,5szkl.sok z połowy
cytrynywykonanie:Wszystko wrzuć do blendera.KOLOR ŻÓŁTY:
składniki:2
żółte papryki120ml
wody60ml
oliwy1 łyżeczka
kurkumysól,
pieprzwykonanie:Zblenduj wszystko dokładnie i przelej do rondelka. Zagotuj i duś dalej na wolnym ogniu 5-10min.KOLOR
BURACZKOWY:
składniki:
burak 340gsok z 0,5
cytryny2-3 łyżki
oliwysól,
pieprzwodawykonanie:
Buraki pokrój na małe kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości
wody. Następnie zblenduj używając takiej ilości
wody z gotowania, aby uzyskać średnio-gęstą konsystencję. Dopraw.
+++I pamiętaj... jedzmy ładnie!PS za wspólne tworzenie zdjęć dziękuję ciepło mojej cudownej K. i młodemu-zdolnemu Mikołajowi -> Mikołaj Perełkiewicz Fotografia