Wykonanie
Chili z
mięsnymi kuleczkami to danie, które od lat gości w zbiorze naszych rodzinnych przepisów.. Przyznam szczerze, że nie wiedziałam dokładnie skąd pochodzi przepis, ale po opublikowaniu tego posta, cała prawda wyszła na jaw :) Przepis podarowała mojej mamie ciocia Halinka, (osoba o bardzo dobrym guście i smaku kulinarnym - taka nasza dobra wróżka :) Oczywiście pierwsza robiła go moja mama, a
potem sprzedała dalszej rodzinie i znajomym. Danie pyszne, w sam raz na obiad, czy gorącą kolację, jaką przyrządza się na imprezy, wystarczy zrobić je trochę wcześniej np. rano przed imprezą, a
potem tylko podgrzać i podać z
pieczywem. Z
makaronem, czy
ryżem również smakuje wybornie :)Pikantne
Chili najlepiej przygotować kilka godzin przed podaniem, wówczas zyskuje dużo bogatszy smak :)
Składniki:75dag
mięsa mielonego wołowego lub wieprzowegook. ½ szklanki
oleju do smażenia
mięsa1 duża
cebula1 puszka
pomidorów1 puszka
czerwonej fasolki1 puszka
kukurydzy1 puszka
pieczarek w
soliok. ¼ - ½ łyżeczki
Chili w proszku¾ litra szklanki dobrze przyprawionego
wywaru mięsnego lub ¾ litra
wody + 1 ½ - 2
kostek rosołowych2 płaskie łyżki
mąki + ½ szklanki
wodySólPieprzZ
mięsa mielonego robimy niewielkie kuleczki wielkości paznokcia, które układamy na talerzu lub desce.
Gdy wszystkie będą gotowe stopniowo je smażymy tzn. w taki sposób, że powoli kładziemy kuleczki na rozgrzany
olej, by na patelni lub w rondlu znajdowała się jedna warstwa
mięsnych kuleczek, które co pewien czas mieszamy. Pamiętajcie, by po około 2 minutach smażenia, zmniejszyć ogień, tak by
olej nam się nie spalił.
Po około 5 – 7 minutach smażenia, kuleczki powinny się lekko zrumienić, wówczas wyjmujemy je łyżką cedzakową do osobnego garnka i pieczemy kolejną warstwę.
Po upieczeniu wszystkich kuleczek, zalewamy je czystym ciepłym
wywarem ( lub
bulionem przyrządzonym z rozpuszczonych we wrzątku
kostek rosołowych), a następnie dodajemy pokrojone
pomidory z puszki i pokrojoną w kosteczkę
cebulę. Całość gotujemy około 5 minut. W tym czasie przygotowujemy zawiesinę
wody z
mąką, oraz wylewamy do zlewu płynną zawartość puszek z
kukurydzą,
pieczarkami i
fasolką. Następnie do gotującego dania wlewamy zawiesinę
wody z
mąką i zagotowujemy mieszając. Po zagotowaniu dodajemy zawartość puszek,
paprykę Chili (na początek niewielką ilość) całość dobrze mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy.*Jeśli danie wyjdzie dla Was zbyt gęste możecie dodać do niego
wody i zagotować. A jeśli zbyt rzadkie, rozmieszanej
wody z
mąką i jeszcze raz zagotować.Gdy danie jest gotowe, przyprawiamy
solą i
pieprzem wg własnego uznania. Można także dodać
papryki Chili, jednak pamiętajcie o tym, że
Chili z czasem staje się coraz ostrzejsze, więc lepiej z nim nie przesadzać :)
R E K L A M A