ßßß Cookit - przepis na Pikantne Chili z mięsnymi kuleczkami

Pikantne Chili z mięsnymi kuleczkami

nazwa

Wykonanie

Chili z mięsnymi kuleczkami to danie, które od lat gości w zbiorze naszych rodzinnych przepisów.. Przyznam szczerze, że nie wiedziałam dokładnie skąd pochodzi przepis, ale po opublikowaniu tego posta, cała prawda wyszła na jaw :) Przepis podarowała mojej mamie ciocia Halinka, (osoba o bardzo dobrym guście i smaku kulinarnym - taka nasza dobra wróżka :) Oczywiście pierwsza robiła go moja mama, a potem sprzedała dalszej rodzinie i znajomym. Danie pyszne, w sam raz na obiad, czy gorącą kolację, jaką przyrządza się na imprezy, wystarczy zrobić je trochę wcześniej np. rano przed imprezą, a potem tylko podgrzać i podać z pieczywem. Z makaronem, czy ryżem również smakuje wybornie :)
Pikantne Chili najlepiej przygotować kilka godzin przed podaniem, wówczas zyskuje dużo bogatszy smak :)
Składniki:
75dag mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
ok. ½ szklanki oleju do smażenia mięsa
1 duża cebula
1 puszka pomidorów
1 puszka czerwonej fasolki
1 puszka kukurydzy
1 puszka pieczarek w soli
ok. ¼ - ½ łyżeczki Chili w proszku
¾ litra szklanki dobrze przyprawionego wywaru mięsnego lub ¾ litra wody + 1 ½ - 2 kostek rosołowych
2 płaskie łyżki mąki + ½ szklanki wody
Sól
Pieprz
Z mięsa mielonego robimy niewielkie kuleczki wielkości paznokcia, które układamy na talerzu lub desce.
Gdy wszystkie będą gotowe stopniowo je smażymy tzn. w taki sposób, że powoli kładziemy kuleczki na rozgrzany olej, by na patelni lub w rondlu znajdowała się jedna warstwa mięsnych kuleczek, które co pewien czas mieszamy. Pamiętajcie, by po około 2 minutach smażenia, zmniejszyć ogień, tak by olej nam się nie spalił.
Po około 5 – 7 minutach smażenia, kuleczki powinny się lekko zrumienić, wówczas wyjmujemy je łyżką cedzakową do osobnego garnka i pieczemy kolejną warstwę.
Po upieczeniu wszystkich kuleczek, zalewamy je czystym ciepłym wywarem ( lub bulionem przyrządzonym z rozpuszczonych we wrzątku kostek rosołowych), a następnie dodajemy pokrojone pomidory z puszki i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Całość gotujemy około 5 minut. W tym czasie przygotowujemy zawiesinę wody z mąką, oraz wylewamy do zlewu płynną zawartość puszek z kukurydzą, pieczarkami i fasolką. Następnie do gotującego dania wlewamy zawiesinę wody z mąką i zagotowujemy mieszając. Po zagotowaniu dodajemy zawartość puszek, paprykę Chili (na początek niewielką ilość) całość dobrze mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy.
*Jeśli danie wyjdzie dla Was zbyt gęste możecie dodać do niego wody i zagotować. A jeśli zbyt rzadkie, rozmieszanej wody z mąką i jeszcze raz zagotować.
Gdy danie jest gotowe, przyprawiamy solą i pieprzem wg własnego uznania. Można także dodać papryki Chili, jednak pamiętajcie o tym, że Chili z czasem staje się coraz ostrzejsze, więc lepiej z nim nie przesadzać :)
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2013/06/pikantne-chili-z-miesnymi-kuleczkami.html