ßßß
Naleśniki ostro nadziane z kurczakiem, są stworzone dla osób lubiących konkrety :) Przepis powstał z dedykacją dla mojego Męża, który lubi mięsko praktycznie pod każdą postacią :)Naleśniki z kurczakiem są idealnym daniem na obiad, kolację, ale również dobrze sprawdzają się na różnego rodzaju imprezy. Można je przygotować wcześniej, a przed samym podaniem po prostu włożyć do gorącego piekarnika, by ser się rozpuścił i by się lekko podgrzały.PS. Polecam zrobienie większej ilości (np. podwójnej), by coś zostało na kolację :)
Naleśniki:2 jajka,1 ½ szklanki mleka1 ½ szklanki mąkiNadzienie:250g fileta z kurczaka,3 łyżki oleju2 płaskie łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka1 średnia cebula,1 łyżeczka ziół prowansalskich250 ml przecieru pomidorowego z kartonu lub 1 puszka krojonych pomidorówDodatkowo:1 czubata łyżeczka mąki¼ szklanki zimnej wody;Do posypania naleśników:ok. 150g sera gouda,1 łyżeczka ziół prowansalskichJajka wbijamy do wysokiego naczynia, wlewamy mleko i mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera, stopniowo wsypując mąkę. Ciasto naleśnikowe jest gotowe, gdy nie ma grudek.Patelnię rozgrzewamy, a następnie wlewamy ciasto naleśnikowe, które rozprowadzamy po całej patelni i pieczemy obustronnie na złoty kolor. Jeśli naleśniki przywierają nam do patelni, można dać niewielką ilość oleju.Filet z kurczaka kroimy w podłużne paseczki, a następnie podpiekamy na patelni z 2 łyżkami oleju, przez około 5 - 7 minut, co pewien czas mieszając. Następnie dodajemy przyprawę do kurczaka, całość mieszamy i po około minucie wyłączamy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a następnie dusimy w rondelku przez około 3 minuty, po czym dodajemy do niej przecier, zioła prowansalskie i zagotowujemy. Następnie dodajemy wymieszaną wodę z mąka (bez grudek), jeszcze raz zagotowujemy i zdejmujemy z ognia, po czym wsypujemy upieczonego kurczaka. Całość mieszamy.Każdy naleśnik nadziewamy sosem pomidorowym z kawałkami kurczaka, po czym składamy, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, posypujemy tartym serem i ziołami prowansalskimi, a następnie wkładamy do gorącego piekarnika na około 2 minuty, tak by ser się rozpuścił i od razu podajemy.Naleśniki Ostro Nadziane, smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno.
R E K L A M AKoszt przyrządzenia dania dla 2 osób to ok. 12zł