Wykonanie

Naleśniki ostro nadziane z
kurczakiem, są stworzone dla osób lubiących konkrety :) Przepis powstał z dedykacją dla mojego
Męża, który lubi
mięsko praktycznie pod każdą postacią :)Naleśniki z
kurczakiem są idealnym daniem na obiad, kolację, ale również dobrze sprawdzają się na różnego rodzaju imprezy. Można je przygotować wcześniej, a przed samym podaniem po prostu włożyć do gorącego piekarnika, by
ser się rozpuścił i by się lekko podgrzały.PS. Polecam zrobienie większej ilości (np. podwójnej), by coś zostało na kolację :)


Naleśniki:2
jajka,1 ½ szklanki
mleka1 ½ szklanki
mąkiNadzienie:250g
fileta z kurczaka,3 łyżki
oleju2 płaskie łyżeczki pikantnej
przyprawy do kurczaka1 średnia
cebula,1 łyżeczka
ziół prowansalskich250 ml
przecieru pomidorowego z kartonu lub 1 puszka krojonych
pomidorówDodatkowo:1 czubata łyżeczka
mąki¼ szklanki zimnej
wody;Do posypania naleśników:ok. 150g
sera gouda,1 łyżeczka
ziół prowansalskichJajka wbijamy do wysokiego naczynia, wlewamy
mleko i mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera, stopniowo wsypując
mąkę. Ciasto naleśnikowe jest gotowe, gdy nie ma grudek.Patelnię rozgrzewamy, a następnie wlewamy ciasto naleśnikowe, które rozprowadzamy po całej patelni i pieczemy obustronnie na złoty kolor. Jeśli naleśniki przywierają nam do patelni, można dać niewielką ilość
oleju.
Filet z kurczaka kroimy w podłużne paseczki, a następnie podpiekamy na patelni z 2 łyżkami
oleju, przez około 5 - 7 minut, co pewien czas mieszając. Następnie dodajemy
przyprawę do kurczaka, całość mieszamy i po około minucie wyłączamy.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a następnie dusimy w rondelku przez około 3 minuty, po czym dodajemy do niej przecier,
zioła prowansalskie i zagotowujemy. Następnie dodajemy wymieszaną
wodę z
mąka (bez grudek), jeszcze raz zagotowujemy i zdejmujemy z ognia, po czym wsypujemy upieczonego
kurczaka. Całość mieszamy.Każdy naleśnik nadziewamy
sosem pomidorowym z kawałkami
kurczaka, po czym składamy, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, posypujemy tartym
serem i
ziołami prowansalskimi, a następnie wkładamy do gorącego piekarnika na około 2 minuty, tak by
ser się rozpuścił i od razu podajemy.Naleśniki Ostro Nadziane, smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno.

R E K L A M AKoszt przyrządzenia dania dla 2 osób to ok. 12zł