ßßß
Kolejny pomysł na to, co można zrobić z ciastem marchewkowym. Na początku zrobiłam standardowe ciasto marchewkowe oblane lukrem. Później przyszedł czas na tort pomarańczowo – śmietankowy, a po torcie stwierdziłam, że czemu nie zrobić ciasta o takim samym składzie :) Muszę przyznać, że bardzo spodobały mi się te marchewkowe wypieki i kto wie, może wkrótce zaskoczę Was kolejnym sposobem na marchewkowe ciasto :)
Ciasto marchewkowe:2 szklanki marchewki, startej na drobnych oczkach¾ kostki margaryny1 ½ szklanki cukru1 duży cukier waniliowy4 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki sody2 szklanki mąkiKrem śmietankowy:800ml śmietany kremówki 30%4 ½ łyżeczki żelatyny2 łyżeczki cukru waniliowegoWarstwa pomarańczowa:Duży dżem pomarańczowy (400 – 500g)3 łyżeczki żelatynyDekoracja:1 łyżka gorzkiego kakao1 łyżka słodkiego kakaoKawałek kandyzowanej skórki z pomarańczy**Jeśli nie macie kandyzowanej skórki pomarańczowej, możecie sparzoną skórkę z jednej pomarańczy zalać około ¾ szklanki wody, wsypać 3 łyżki cukru i gotować pod przykryciem około 5 minut na wolnym ogniu, po czym pozostawić do ostygnięcia.Margarynę roztapiamy, po czym dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy i jajka. Całość ucieramy, a następnie dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, mąkę i ponownie ucieramy. Na koniec dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i jeszcze raz mieszamy.Gotową masę wylewamy do średniej wielkości blaszki wyłożonej pergaminem.Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C, około 50 minut.Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na około 10 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy i studzimy.Wystudzone ciasto kroimy poziomo na 2 warstwy, mniej więcej jednakowej grubości.Każdą porcję żelatyny wsypujemy do osobnego kubka, zalewamy niewielką ilością przegotowanej zimnej lub letniej wody (w proporcji na 1 łyżeczkę żelatyny na 1 łyżkę wody), mieszamy i pozostawiamy na koło 3 – 5 minut, by napęczniała.W pierwszej kolejności bierzemy w użytek żelatynę przeznaczoną do dżemu. Wkładamy ją do garnuszka z gorącą wodą i mieszamy tak długo, aż się całkowicie rozpuści. Następnie dodajemy do niej około łyżeczki dżemu i mieszamy, by się rozpuścił. Po czym dodajemy jeszcze około dwóch łyżeczek i rozpuszczamy. Resztę dżemu przekładamy do osobnego pojemnika, a następnie dodajemy do niego rozpuszczoną mieszaninę dżemu z żelatyną i całość dobrze mieszamy łyżką. Gotową masę pomarańczowo – galaretową nakładamy na obie warstwy ciasta, przy czym na spód dajemy 2/3 masy, a na wierzch 1/3, po czym pozostawiamy, by stwardniała. Uwaga: nie układamy warstw jednej na drugą.Żelatynę przeznaczoną do kremu wkładamy do garnuszka z gorącą wodą, by się rozpuściła. Gdy będzie płynna dolewamy około 50 – 70 ml śmietany (z 800ml), jeszcze raz mieszamy, po czym pozostawiamy na chwilę kubek w wodzie. W tym czasie ubijamy resztę śmietany z cukrem waniliowym. Kubek z żelatyną wyjmujemy z wody. Gdy śmietana będzie już prawie ubita, dodajemy do niej rozpuszczoną, płynną żelatynę, w temperaturze ciała (zbyt zimna żelatyna zrobi nam kłaczki w śmietanie, a zbyt ciepła sprawi, że śmietana się rozpłynie).Ubitą śmietaną przekładamy warstwy ciasta, posmarowane uprzednio dżemem. Na pierwszą warstwę dajemy (podobnie jak przy dżemie) 2/3 masy śmietankowej, po czym przykrywamy następną warstwą ciast i cieniutko smarujemy wierzch, przy czym pozostawiamy około 2 – 3 łyżek śmietanki, by zrobić na górze ciastek maleńkie gwiazdki.Na tym etapie możemy ciasto podzielić na kawałki, tzn. przy pomocy noża robimy delikatne rysy (poziome i pionowe) na warstwie śmietankowej.Gorzkie i słodkie kakao mieszamy razem, a następnie prószymy nim ciasto za pomocą sita.Resztę ubitej śmietany mieszamy łyżką i przekładamy do szprycy lub mocnego woreczka i robimy na cieście gwiazdki.Na koniec ciasto ozdabiamy pokrojoną w słupki kandyzowaną skórką z pomarańczy.Gotowe ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu, na co najmniej godzinę, by nabrało właściwej konsystencji.
R E K L A M A