Wykonanie

Szukałam ostatnio szybkiego i prostego sposobu na ciasto z
truskawkami, tak by
owoce pozostały świeże (takie są według mnie najsmaczniejsze), no i wykombinowałam takie właśnie ciasto, które może nie jest jakimś epokowym odkryciem, ale smakuje wyśmienicie :)

Biszkopt:4
jajka1 szklanka
cukru1 szklanka
maki1 łyżka
kakaoNadzienie:750ml
śmietany kremówki 30%2 łyżeczki
cukru waniliowego1 – 2 łyżki
cukru pudru3
śmietan –
fixy½ tabliczki
czekolady np. deserowej½ kg
truskawekBiałka oddzielamy od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy
cukier, a następnie
żółtka i miksujemy na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut. Na koniec zmniejszamy obroty na najmniejsze i dodajmy po trochu przesianą
mąkę z
kakao. Gotową masę wylewamy na tortownicę o średnicy 26cm wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną pergaminem.
Biszkopt pieczemy w 180 ⁰ C przez około 25 – 30 minut, w zależności od piekarnika można wydłużyć lub skrócić czas pieczenia.
Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, osuszamy i wkładamy do lodówki, by je schłodzić.Po upieczeniu i wystudzeniu,
biszkopt wyjmujemy z formy i przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy blat ciasta wkładamy do zamkniętej tortownicy lub pozostawiamy na spodzie z tortownicy i spinamy specjalną obręczą do
tortów. Jeśli ciasto jest bardzo suche można go lekko skropić zimną przegotowaną
wodą.Dobrze schłodzoną
śmietanę ubijamy razem
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym, następnie dodajemy
śmietan –
fixy. Gdy
śmietana jest już dobrze ubita, smarujemy nią spód
biszkoptu, układamy na niej całe, wystudzone
truskawki, przykrywamy je
śmietaną (pozostawiając około 3 łyżek
śmietany, do posmarowania wierzchu ciasta) i następnym blatem ciasta.Wierzch ciasta smarujemy cienko
bitą śmietaną, a następnie posypujemy
czekoladą startą na grubych oczkach. Tort przechowujemy cały czas w lodówce. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej, by lepiej się kroił.

Ciasto po wierzchu można ozdobić
truskawkami.

R E K L A M A