Wykonanie

Moja babcia robiła takie
drożdżowe maluśkie bułeczki wielkości kopytek i zalewała je sosem z
miodem,
orzechami,
rodzynkami i mielonym
makiem. Po latach wróciłam do tego przepisu używając produktów firmy,, Sante" :) To dzięki tym produktom mogłam odnaleźć smak, wspomnienie i tradycje moich przodków.

składnikiMasa makowa:25 dag
maku,
miód,
wanilia,
Otręby żytnie firmy ,, Sante "
orzechymigdałyrodzynkimlekoCiasto:30-35 dag
mąki,
Zarodki pszenne firmy ,, Sante "
sól,1
jajo,3/4 szklanki
wody lub
mleka,3 dag
masła lub
margaryny.
drożdżePrzygotowanie
drożdże rozpuścić w letnim
mleku z odrobina
cukru

dodać
jajko
i odrobinę
soli morskiej
Zarodki pszenne firmy ,, Sante "http://sante.pl/p63/zarodki-pszenne-stabilizowane-150g?szukana-fraza=zarodki%20pszenne#prod63mieszamy z
drożdżami,
solą,
mąką i
masłem




Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia

Zagnieść ciasto, rozwałkować podsypując
mąką, pokroić kluski jak kopytka




Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min. Najlepiej sprawdzać stan zarumienienia.SOS czyli masa makowa
Mak sparzyć ( ja dodałam już gotowy ) i trzymać na ogniu pod przykryciem tak długo, aż da się rozcierać w palcach.Odcedzić przez gęste sito, dokładnie osączyć, zemleć w maszynce z gęstą siatką.Dodać do smaku
masło
rodzynki i
migdały
Otręby żytnie firmy ,, Sante "http://sante.pl/p61/otreby-zytnie-150g



Wymieszać

dodać
orzechy ( ja potłukłam je wałkiem )

Następnie trzymając wszystko na ogniu dodać mleczko,
miód


Podgotowywać do rozpuszczenia
miodu i połączenia się wszystkich składników.

Następnie bułeczki ułożyć na dnie szklanego naczynia

wylewając na nie gorący sos, tak by mogły nasiąknąć całym aromatem



Podawać na zimno lub gorąco.

SMACZNEGO :)