ßßß Cookit - przepis na Niby GOŁĄBKI

Niby GOŁĄBKI

nazwa

Wykonanie

Miałam ochotę na gołąbki, takie nasze tradycyjne, rodzinne. Niestety czasu wciąż mało a smak na gołąbki jakoś nie mijał. I dostałam przepis na niby gołąbki od mojej siostry.Ona je robi z pekińskiej kapusty, ja miałam tylko tradycyjną-białą. Są szybsze w przygotowaniu i w cale nie gorsze od tych, które znałam.
Co potrzebujemy:
0,5 kg mielonej szynki wieprzowej
0,5 kg białej kapusty
woreczek ryżu
średnia cebula
3 łyżki bułki tartej
2 jajka
0,5 szklanki oleju
średni słoiczek koncentratu pomidorowego
1 litr bulionu
przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia
I tak przygotowałam:
Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie.
Kapustę trzemy na grubych oczkach tarki, posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut.
Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na oleju. Do miski wkładamy mięso, kapustę, ugotowany ryż, jajka, cebulę - dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.
Zagęszczamy masę bułką tartą i formujemy medaliony, które podsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Bulion dokładnie mieszamy z koncentratem.
Podsmażone gołąbki układamy w naczyniu i całość zalewamy powstałym sosem pomidorowym.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 o C na ok. 1 godzinę. Podajemy z ziemniakami, chlebem itp.
Źródło:http://burczobrzucho.blogspot.com/2012/05/niby-goabki.html