Wykonanie
Miałam ochotę na gołąbki, takie nasze tradycyjne, rodzinne. Niestety czasu wciąż mało a smak na gołąbki jakoś nie mijał. I dostałam przepis na niby gołąbki od mojej siostry.Ona je robi z
pekińskiej kapusty, ja miałam tylko tradycyjną-białą. Są szybsze w przygotowaniu i w cale nie gorsze od tych, które znałam.Co potrzebujemy:0,5 kg mielonej
szynki wieprzowej0,5 kg
białej kapustyworeczek
ryżuśrednia
cebula3 łyżki
bułki tartej2
jajka0,5 szklanki
olejuśredni słoiczek
koncentratu pomidorowego1 litr
bulionuprzyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
bazyliaI tak przygotowałam:
Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie.
Kapustę trzemy na grubych oczkach tarki, posypujemy
solą i odstawiamy na 15 minut.
Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na
oleju. Do miski wkładamy
mięso,
kapustę, ugotowany
ryż,
jajka,
cebulę - dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.


Zagęszczamy masę
bułką tartą i formujemy medaliony, które podsmażamy z obu stron na rozgrzanym
oleju.
Bulion dokładnie mieszamy z koncentratem.

Podsmażone gołąbki układamy w naczyniu i całość zalewamy powstałym
sosem pomidorowym.


Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 o C na ok. 1 godzinę. Podajemy z
ziemniakami,
chlebem itp.