Wykonanie

Szukałam różnych przepisów na
ciasteczka owsiane i
powiem szczerze, że żaden mnie nie satysfakcjonował. Albo wydawały mi się za tłuste, albo miały w składzie
rodzynki, których nie lubię:PNa prośbę kolegi, który również dba o zdrowy skład swoich potraw wymyśliłam swój przepis na
ciasteczka owsianko-
razowe:)


Składniki:4 łyżki
otrąb pszennych10 łyżek
otrąb owsianych3 łyżki
mąki pszennej razowej2 dojrzałe
banany4 łyżki zmielonych
orzechów ziemnych2 łyżki zmielonych
orzechów laskowych i
migdałów1 kubeczek
jogurtu naturalnego 1% (180g)(ulubione
owoce - ja dałam 3 łyżeczki
konfitury mamy)1
jajkomleko 0,5%możesz dodać również kawałki
czekolady,
daktyle,
rodzynki,
borówki etc.Jeśli nie chcecie dodawać
owoców, dodajcie
brązowy cukier (ok. 1/3 szklanki)

Przygotowanie:
Banany ugnieść, dodać
jogurt i wszystkie suche składniki. Wbić
jajko i urobić ciasto. Będzie się ciężko mieszać, gdyż masa jest bardzo treściwa. Jeśli jest zbyt zbita, dolej odrobinę
mleka.
Orzechy które dodajesz nie muszą być mielone! Z powstałej masy formuje małe placuszki (ciasto nie urośnie) i wykładam na blaszce. Ja posypałam moje
ciastka kawałkami
pistacji:) Następnie wsunąć blaszkę do rozgrzanego do 160*C piekarnika i piec 25min.Gotowe
ciasteczka muszą ostygnąć. Po ostygnięciu przełóż je do blaszanego pudełka.