ßßß Cookit - przepis na Pizza gyros

Pizza gyros

nazwa

Wykonanie

Dzień Pizzy był już dosyć dawno i zaowocował u mnie dwoma rodzajami pizzy na cienkim cieście. Jedną z nich - Capricciosę pokazywałam tutaj . Natomiast dopiero teraz udało mi się ogarnąć obowiązki z nową pracą i mogę pochwalić się drugą pizzą :)
Pizza gyros to jedna z moich ulubionych wersji, chociaż jak na kogoś, kto uwielbia prawie wszystkie kombinacje składników to chyba niewielkie wyróżnienie ;)
Pizza z kruczkiem jest bardzo pożywna i zaspokoi największych głodomorów :) Polecam i życzę smacznego :)
Z poniższego przepisu na ciasto wyjdą 2 cienkie pizze o średnicy ok 20cm, natomiast sos i dodatki podane są na jedną pizzę.
Składniki:
ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki ciepłej wody
12,5g świeżych drożdży
szczypta cukru
sos jogurtowo-czosnkowy:
sól i pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka majonezu jogurtowego
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
dodatki:
4-5 średnich pieczarek
ok 100-150g piersi z kurczaka + mieszanka przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, tymianek, rozmaryn, cząber (można użyć gotowej przyprawy do gyrosa)
oliwa z oliwek
1 kulka mozzarelli - 125g
2 łyżki gorgonzoli (opcjonalnie)
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuść drożdże i cukier, a następnie zagęść 2 łyżkami mąki, wymieszaj i pozostaw na 10-15minut. Do miski wsyp resztę mąki z solą i wydrąż dołek. Wlej drożdże i oliwę, a następnie wyrób ciasto. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny. Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik do 250*C.
W tym czasie przygotuj sos i dodatki. Składniki na sos wymieszaj w miseczce (około dwie łyżki sosu wykorzystasz do posmarowania ciasta, a resztę opcjonalnie jako dodatek do upieczonej pizzy). Pieczarki pokrój w plasterki. Oczyszczonego i osuszonego kurczaka pokrój na kawałki i podsmaż z przyprawami.
Wyrośnięte ciasto na pizzę przebij pięścią (odpowietrz), chwilę zagniataj i podziel na dwie części.
Każdą z części rozwałkuj na placek o średnicy ok 20cm i posmaruj 2 łyżkami sosu, połóż 3/4 pokrojonej na kawałki mozzarelli, rozłóż kawałki usmażonego kurczaka i pieczarki, a na koniec resztę mozzarelli i opcjonalnie gorgonzolę. Pizzę piecz w piekarniku do zarumienienia (przez około 15-20 minut).
Podawaj gorącą przyozdobioną świeżą natką pietruszki.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefantazje.blogspot.com/2013/02/pizza-gyros.html