Wykonanie

Dzień Pizzy był już dosyć dawno i zaowocował u mnie dwoma rodzajami pizzy na cienkim cieście. Jedną z nich - Capricciosę pokazywałam tutaj . Natomiast dopiero teraz udało mi się ogarnąć obowiązki z nową pracą i
mogę pochwalić się drugą pizzą :)Pizza gyros to jedna z moich ulubionych wersji, chociaż jak na kogoś, kto uwielbia prawie wszystkie kombinacje składników to chyba niewielkie wyróżnienie ;)Pizza z kruczkiem jest bardzo pożywna i zaspokoi największych głodomorów :) Polecam i życzę smacznego :)Z poniższego przepisu na ciasto wyjdą 2 cienkie pizze o średnicy ok 20cm, natomiast sos i dodatki podane są na jedną pizzę.Składniki:ciasto:1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej0,5 łyżki
oliwy1 łyżeczka
soli3/4 szklanki ciepłej
wody12,5g świeżych
drożdżyszczypta
cukrusos jogurtowo-czosnkowy:
sól i
pieprz do smaku2 ząbki
czosnku1 łyżka
majonezu jogurtowego3 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżka
soku z cytrynydodatki:4-5 średnich
pieczarekok 100-150g
piersi z kurczaka + mieszanka
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka,
papryka ostra,
tymianek,
rozmaryn, cząber (można użyć gotowej
przyprawy do gyrosa)
oliwa z oliwek1 kulka
mozzarelli - 125g2 łyżki gorgonzoli (opcjonalnie)posiekana
natka pietruszkiPrzygotowanie:W ciepłej wodzie rozpuść
drożdże i
cukier, a następnie zagęść 2 łyżkami
mąki, wymieszaj i pozostaw na 10-15minut. Do miski wsyp resztę
mąki z
solą i wydrąż dołek. Wlej
drożdże i
oliwę, a następnie wyrób ciasto. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny. Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik do 250*C.W tym czasie przygotuj sos i dodatki. Składniki na sos wymieszaj w miseczce (około dwie łyżki sosu wykorzystasz do posmarowania ciasta, a resztę opcjonalnie jako dodatek do upieczonej pizzy).
Pieczarki pokrój w plasterki. Oczyszczonego i osuszonego
kurczaka pokrój na kawałki i podsmaż z
przyprawami.Wyrośnięte ciasto na pizzę przebij pięścią (odpowietrz), chwilę zagniataj i podziel na dwie części.Każdą z części rozwałkuj na placek o średnicy ok 20cm i posmaruj 2 łyżkami sosu, połóż 3/4 pokrojonej na kawałki
mozzarelli, rozłóż kawałki usmażonego
kurczaka i
pieczarki, a na koniec resztę
mozzarelli i opcjonalnie gorgonzolę. Pizzę piecz w piekarniku do zarumienienia (przez około 15-20 minut).Podawaj gorącą przyozdobioną świeżą
natką pietruszki.Smacznego :)
