ßßß
Składniki:Ciasto:1 kg mąki + mąką do opruszania0,7 l letniej wody2 op. suszonych drożdźy po 7 głyżka cukrułyżka solioliwaDodatki:2 kule mozzarellicukiniaświeża chiliboczek wędzonyrukolaekspresowy sos pomidorowy( przepis znajdziecie w odnośniku )
Przygotowanie:Ciasto:Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy łyżkę soli i mieszamy. W letniej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdze pozwalając im popracować ok.5 minut. W mące robimy wgłebienie do którego wlewamy wodę z drożdzami. Widelcem zagarniamy mąkę z brzegów poczym mieszamy wszystko do czasu uzyskania konsystencji bardzo gestej owsianki. Obsypujemy blat lub stolnicę mąką, przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy ręcznie rozciągając ciasto do czasu uzyskania jednolitej masy. Formujemy kulę, obsypujemy mąką po czym przekładamy do miski, nakrywamy czysta ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min by wyrosło.Pizza:Gdy ciasto jest już wyrośnięte przekładamy na opruszony mąką blat i wałkujemy by uzyskać prostokątny kształt, wielkością odpowiadający blasze do pieczenia. W tym momencie wiele zależy od Was. Możecie rozwałkować tylko tyle ile potrzeba uzyskując przy tym grubszy spód bądź też rozwałkować do grubości 0,5 cm uzyskując znacznie cieńszą pizze. Nadmiar ciasta odkrawamy, obsypujemy mąką, chowamy do woreczka i możemy zostawić na dzień następny lub zamrozić.Blachę do pieczenia smarujemy lekko oliwą i nakładamy na nią rozwałkowane ciasto. Całość nakłuwamy widelcem, smarujemy sosem pomidorowym i nakładamy dodatki. W tym przypadku jest to pizza dwusmakowa. Na jedną część rozkładamy plasterki cukini, pomiędzy nie kładziemy kawałki mozzarelli i obsypujemy wszystko posiekanym chili. Na drugą część natomiast układamy plastry wędzonego boczku i mozzarellę. Boczek w momencie pieczenia wytopi nieco pysznego tłuszczu, który nada pizzy niesamowity smak.Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut. Pizza jest gotowa gdy ser się ładnie roztopi. Po wyjęciu dzielimy na dowolnej wielkości części i podajemy. Części z boczkiem przed podaniem obsypujemy sporą garścią rukoli. Możemy zostawić ją w takiej postaci a jeśli ktoś lubi może polać ją przed podaniem oliwą, bądź też pozostałym sosem pomidorowym.Smacznego!!
Incoming search terms:przepis na pizze na kwadratową blaszke