ßßß Cookit - przepis na Rolada "biedronka"

Rolada "biedronka"

nazwa

Wykonanie

Na przywołanie wiosny- rolada w kropeczki! Wygląda ślicznie, jeszcze lepiej smakuje! Z nadzieniem budyniowo- malinowym i w brew pozorom wcele nie jest trudno ją przygotować:)
Składniki:
Masa zdobnicza, na 2 rolady:
90 g masła (domieszka margaryny nie zaszkodzi)
80 g cukru pudru
80 g mąki
1 białko
2 łyżki dżemu truskawkowego lub malinowego
ewentualnie: odrobina różowego lub czerwonego barwnika
Biszkopt na roladę:
3/4 szklanki cukru
ponad 3/4 szklanki mąki
3 jajka
ponad 1/4 szklanka wody
2 łyżeczki cukru z wanilią
Masa budyniowa:
350 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
5 łyżek dżemu
Zmiksować masło z cukrem pudrem, dodać białko, mąkę, dżem i barwnik, zmiksować. Szprycę napełnić 1/2 masy, robić wzory na wyłożonej papierem blasze (20x40), delikatnie "rozpłaszczyć" palcem. Chłodzić około 15 minut.
Białka z 3 jaj ubić z cukrem na sztywno. Dodać żółtka, mąkę, wodę i cukier waniliowy, zmiksować. Wylać na blachę z wzorkami, piec 15- 20 minut. Wyjąć ciasto z papierem, zdjąć go. Zwinąć ciasto w ściereczce.
Z mleka odlać 1/4 szklanki, resztę zagotować. Do pozostałego wsypać budyń, wymieszać, wlać do gotującego się mleka, mieszać i po chwili wyłączyć, ostudzić. Do budyniu dodać dżem, zmiksować. Roladę rozwinąć (delikatnie) posmarować kremem, zwinąć. Schłodzić. Smacznego!
Pomysł zainspiroawny jednym ze znanych portali:)
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2012/03/rolada-biedronka.html