Wykonanie
Na przywołanie wiosny- rolada w kropeczki! Wygląda ślicznie, jeszcze lepiej smakuje! Z nadzieniem budyniowo-
malinowym i w brew pozorom wcele nie jest trudno ją przygotować:)

Składniki:Masa zdobnicza, na 2 rolady:90 g
masła (domieszka
margaryny nie zaszkodzi)80 g
cukru pudru80 g
mąki1
białko2 łyżki
dżemu truskawkowego lub
malinowegoewentualnie: odrobina różowego lub czerwonego barwnika
Biszkopt na roladę:3/4 szklanki
cukruponad 3/4 szklanki
mąki3
jajkaponad 1/4 szklanka
wody2 łyżeczki
cukru z
waniliąMasa budyniowa:350 ml
mleka1 opakowanie budyniu
waniliowego5 łyżek
dżemuZmiksować
masło z
cukrem pudrem, dodać
białko,
mąkę,
dżem i barwnik, zmiksować. Szprycę napełnić 1/2 masy, robić wzory na wyłożonej papierem blasze (20x40), delikatnie "rozpłaszczyć" palcem. Chłodzić około 15 minut.
Białka z 3 jaj ubić z
cukrem na sztywno. Dodać
żółtka,
mąkę,
wodę i
cukier waniliowy, zmiksować. Wylać na blachę z wzorkami, piec 15- 20 minut. Wyjąć ciasto z papierem, zdjąć go. Zwinąć ciasto w ściereczce.Z
mleka odlać 1/4 szklanki, resztę zagotować. Do pozostałego wsypać
budyń, wymieszać, wlać do gotującego się
mleka, mieszać i po chwili wyłączyć, ostudzić. Do budyniu dodać
dżem, zmiksować. Roladę rozwinąć (delikatnie) posmarować kremem, zwinąć. Schłodzić. Smacznego!Pomysł zainspiroawny jednym ze znanych portali:)