ßßß
Składniki:Masa zdobnicza, na 2 rolady:90 g masła (domieszka margaryny nie zaszkodzi)80 g cukru pudru80 g mąki1 białko2 łyżki dżemu truskawkowego lub malinowegoewentualnie: odrobina różowego lub czerwonego barwnikaBiszkopt na roladę:3/4 szklanki cukruponad 3/4 szklanki mąki3 jajkaponad 1/4 szklanka wody2 łyżeczki cukru z waniliąMasa budyniowa:350 ml mleka1 opakowanie budyniu waniliowego5 łyżek dżemuZmiksować masło z cukrem pudrem, dodać białko, mąkę, dżem i barwnik, zmiksować. Szprycę napełnić 1/2 masy, robić wzory na wyłożonej papierem blasze (20x40), delikatnie "rozpłaszczyć" palcem. Chłodzić około 15 minut.Białka z 3 jaj ubić z cukrem na sztywno. Dodać żółtka, mąkę, wodę i cukier waniliowy, zmiksować. Wylać na blachę z wzorkami, piec 15- 20 minut. Wyjąć ciasto z papierem, zdjąć go. Zwinąć ciasto w ściereczce.Z mleka odlać 1/4 szklanki, resztę zagotować. Do pozostałego wsypać budyń, wymieszać, wlać do gotującego się mleka, mieszać i po chwili wyłączyć, ostudzić. Do budyniu dodać dżem, zmiksować. Roladę rozwinąć (delikatnie) posmarować kremem, zwinąć. Schłodzić. Smacznego!Pomysł zainspiroawny jednym ze znanych portali:)