Wykonanie
Zapiekany
ryż z jabłkami i
cynamonem na
mleku to przepis na letnie śniadanie lub kolację. Do tak przygotowanego dania warto dodać po trochu
rodzynek, posiekanej
mięty albo
płatków migdałowych. Z tego przepisu możecie też przegotować klasyczny
ryż z jabłkami bez zapiekania, pomijając
jajko. Gotowy
ryż podajcie na przykład z dużym kleksem bitej albo kwaśnej
śmietany, pod chmurką
cynamonu.
Składniki:100 g
ryżu, ugotowanego1 szklanka
mleka1 łyżeczka
cukru z
wanilią3 duże
jabłkasok z 1/2
cytryny2 łyżki
miodu1 łyżeczka
cynamonuW rondelku zagotować
mleko z
cukrem z
wanilią, dodać
ryż i gotować około 5 minut, aż większość
mleka odparuje.
Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę, wymieszać z
sokiem z cytryny. Na patelni zagotować
miód z
cynamonem, dodać
jabłka i smażyć do miękkości.Wystudzony
ryż wymieszać z rozkłóconym
jajkiem, przekładać do kokilek (5- 6), dodać po porcji prażonych
jabłek i zapiekać około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego!