ßßß Cookit - przepis na Jaglanka z prażonym jabłkiem i cytryną

Jaglanka z prażonym jabłkiem i cytryną

nazwa

Wykonanie

Gdy za oknem pogoda nie rozpieszcza i wyjście z domu jest ostatnią rzeczą na którą mam ochotę to poprawiam sobie nastrój o poranku śniadaniem. Aromat prażonych jabłek z cynamonem sprawia, że temperatura za oknem automatycznie podnosi się o 10 stopni. Natomiast sok z cytryny to zastrzyk witaminy C, zwiększający odporność – nawet jeżeli tylko tak mi się wydaje i jest to moje placebo to od razu czuję się zdrowsza.
Składniki na 1 porcję:
1/2 filiżanki kaszt jaglanej
1 filiżanka mleka
1 gruby plasterek cytryny (ok 1 cm)
1/2 jabłka
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
W rondelku podgrzewam mleko z kaszą jaglaną do czasu aż zgęstnieje. Następnie przekładam kaszę do miseczki.
Na patelnię wykładam pokrojone w kostkę jabłko, miód i plasterek cytryny. Doprawiam cynamonem.
Włączam niewielki ogień pod patelnią i mieszam jabłka do czasu aż zrobią się miękkie. Dociskam cytrynę łyżką, aby puściła sok.
Wykładam prażone jabłka na kaszę i polewam ją sosem z miodu i cytryny.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/10/jaglanka-z-prazonym-jablkiem-i-cytryna