Wykonanie
Gdy za oknem pogoda nie rozpieszcza i wyjście z domu jest ostatnią rzeczą na którą mam ochotę to poprawiam sobie nastrój o poranku śniadaniem. Aromat prażonych
jabłek z
cynamonem sprawia, że temperatura za oknem automatycznie podnosi się o 10 stopni. Natomiast
sok z cytryny to zastrzyk witaminy C, zwiększający odporność – nawet jeżeli tylko tak mi się wydaje i jest to moje placebo to od razu czuję się zdrowsza.
Składniki na 1 porcję:1/2 filiżanki kaszt jaglanej1 filiżanka
mleka1 gruby plasterek
cytryny (ok 1 cm)1/2
jabłka1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżka
mioduPrzygotowanie:W rondelku podgrzewam
mleko z
kaszą jaglaną do czasu aż zgęstnieje. Następnie przekładam
kaszę do miseczki.Na patelnię wykładam pokrojone w kostkę
jabłko,
miód i plasterek
cytryny. Doprawiam
cynamonem.Włączam niewielki ogień pod patelnią i mieszam
jabłka do czasu aż zrobią się miękkie. Dociskam
cytrynę łyżką, aby puściła sok.Wykładam prażone
jabłka na
kaszę i polewam ją sosem z
miodu i
cytryny.