Wykonanie
Gdy miałam 9 lat sporo czasu spędziłam w szpitalu. Przez pierwsze dwa tygodnie karmiła mnie kroplówka, przez następny tydzień mogłam jeść tylko
ryż z
jabłkiem, więc gdy trzeciego tygodnia przywieziono mi do zjedzenia
mięsne klopsiki, były dla mnie darem bogów lepszym niż ambrozja :) I mimo, że nigdy później klopsiki nie smakowały mi aż tak bardzo, a teraz w ogóle nie jem
mięsa, to wciąż mam do nich wprost gigantyczny sentyment :)Składniki:-
mięso mielone-
jajko-
sól i
pieprz do smaku-
bułka tarta-
olej rzepakowy-
bulion warzywny- 1 czerstwa
bułka- 2 łyżki
mąki- 3 łyżki
śmietany- posiekany
koperekPrzygotowanie:Czerstwą
bułkę moczymy w wodzie aż zmięknie. Do
mięsa dodajemy
jajko, odciśniętą z
wody bułkę oraz
sól i
pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kulki i obtaczamy je w
bułce tartej. Następnie obsmażamy je na rozgrzanym
oleju do lekkiego zrumienienia.Następnie klopsiki gotujemy w
bulionie około 30 minut. Po tym czasie zestawiamy je z ognia, dodajemy
koperek oraz
mąkę wymieszaną z
wodą i dokładnie mieszamy. Aby ułatwić sobie zadanie i łatwiej było wymieszać
mąkę, klopsiki na chwilę wyjmujemy z garnka. Ponownie stawiamy garnek na gazie i czekamy aż sos się zagotuje. Na sam koniec dodajemy
mąkę i jeszcze raz mieszamy.Klopsiki podajemy na ciepło z
kaszą lub
ziemniakami.Smacznego!