ßßß Cookit - przepis na Chłodnik indyjski

Chłodnik indyjski

nazwa

Wykonanie

Mam pytanie. W stylu tego, co było pierwsze: jajko, czy kura albo czy kisiel się je czy pije? Otóż zastanawiam się: w jakim dziale powinny znajdować się chłodniki? Zup czy napojów? W niektórych książkach kucharskich uważany jest za coś do picia, w innych za zupę. Nie, żebym spać nie mogła z tego powodu, bo są istotniejsze kwestie, jakie mnie nurtują, np. czy zupę pomidorową je się z ryżem czy z makaronem, ale zwykła ciekawość chciałaby zostać zaspokojona. Może przeprowadzić jakieś narodowe referendum?...
Póki co przygotowałam chłodnik indyjski. Bo chyba upały wracają. Przynajmniej mam taka nadzieję...
Składniki:
- litr jogurtu naturalnego
- 4 banany
- 3 strączki papryczki chilli
- świeża mięta
- szczypta lub dwie soli
- pół łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Banany obieramy. Dwa z nich kroimy na kawałki i wrzucamy do malaksera. Dodajemy jogurt i pokrojony strączek chilli bez pestek. Wszystko miksujemy na gładką masę.
Przelewamy do miski i dodajemy pozostałe dwa pokrojone w kostkę banany, drobniutko posiekane chilli, sól i pieprz. Wstawiamy do lodówki przynajmniej do schłodzenia.
Chłodnik rozlewamy do szklanek i podajemy posypany posiekaną miętą.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/08/chodnik-indyjski.html