Wykonanie

W minionym roku bardziej, niż kiedykolwiek wcześniej doświadczyłam tego, że mam szczęście do ludzi. Mimo, że wiele
razy się zawiodłam, to jednocześnie przekonałam się, co znaczy
mieć w swoim życiu osoby, na które możesz liczyć w najtrudniejszych chwilach. Do których, jeśli chcesz się wygadać, możesz zadzwonić w środku nocy. To tak dość patetycznie, a bardziej przyziemną zaletą tych przyjaźni jest... jedzenie. Bo czy jest coś przyjemniejszego niż spotkania i długie rozmowy, którym towarzyszy pyszne jedzenie? I to właśnie dzięki jednej z takich osób i jednemu z takich spotkań (Magduniu, dziękuję), miałam okazję spróbować sałatki ze smażonym
salami. A później przepis oczywiście powtórzyć. Choć może "powtórzyć" to za dużo powiedziane, bo nie zapamiętałam wszystkich składników, więc dodałam część od siebie. Ale ten najważniejszy - smażone
salami pozostał.A teraz dobra wiadomość dla Was. Taką oraz wiele innych sałatek i potraw możecie przygotować dzięki składnikom ze sklepu Hurtownia
Oliwy . Do tego z 25% rabatem . Jak z niego skorzystać? Robiąc zakupy na podanej stronie wystarczy wpisać w
polu "kupon rabatowy", kod: ZielonyKoperek. Minimalne zamówienie, od którego można skorzystać z rabatu wynosi 50 zł. Zniżka nie obejmuje produktów promocyjnych. Udanych zakupów!!- 60 g.
salami w plasterkach (krojone, paczkowane
salami- 300 g. umytej
rukoli-
papryczka chili-
ser pleśniowy typu Lazur-
ser feta-
pomidory-
ogórek- puszka
kukurydzy-
suszone pomidory, bez zalewy - 5 szt.sos:- 6 łyżek
oleju z
ryżu- 1,5 łyżeczki
musztardy Dijon- 2 łyżeczki
octu z białych
jabłek- szczypta świeżo mielonego,
czarnego pieprzuSkładniki sosu łączymy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok.
Suszone pomidory zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 20 minut. Następnie odcedzamy i drobno kroimy.Plasterki
salami układamy na suchej patelni i podsmażamy z obu stron około 2 minuty. Przekładamy na papierowy ręcznik, aby ociekły z tłuszczu.
Sery,
ogórek,
pomidor kroimy w kostkę. Z
pomidora pozbywamy się nasion.
Papryczkę chili kroimy w plasterki. Jeśli nie lubimy zbyt pikantnych potraw, nasiona wyrzucamy. Jeśli lubimy ostre dania, nasiona zostawiamy.W misce łączymy
rukolę,
sery, odcedzoną
kukurydzę i pozostałe warzywa. Polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Dokładnie mieszamy.
Sałatkę przekładamy do salaterki a na wierzchu układamy podsmażone
salami.Smacznego!