Wykonanie

Z pulpetami
mięsnymi mam dość
dziwne wspomnienia, sięgające czasów z dzieciństwa. Otóż w wieku dziewięciu lat wylądowałam na dłuższy czas w szpitalu. Pierwszy tydzień spędziłam podłączona do kroplówki, przez dwa następne mogłam jeść jedynie
ryż z
jabłkiem (znienawidzony do tej
pory). Wobec tego nie zdziwi chyba nikogo, jak wielka była moja radość, gdy w trzecim tygodniu w końcu dostałam do jedzenia coś "normalnego". Najpyszniejsze na świecie (tak je do dziś wspominam), szpitalne pulpety z niezidentyfikowanego rodzaju
mięsa, w sosie z
wody zabarwionej czymś brunatnym i kilkoma
ziołami. Ale po kroplówce i
ryżu z
jabłkiem było to dla mnie więcej, niż ambrozja. Jeszcze przez następnych kilka lat z wypiekami na policzkach opowiadałam przy każdej, możliwej okazji o tym, jak "pyszne pulpety
jadłam w szpitalu". Co bardziej ambitne i żądne wyzwań
panie domu i kucharki mówiły wtedy: "Tak ci smakowały? To ja zrobię pulpety i zobaczysz czy nie są lepsze." Żadne nie były. Dopiero niedawno, mi samej udało się przygotować pulpety z
indyka, które smakowały mi tak samo, jak te "szpitalne". Co prawda były przygotowane z innego
mięsa, ale były tak dobre, że aby mi smakowały, nie musiałam przez trzy, poprzedzające ich zjedzenie tygodnie, być na ścisłej, wręcz głodowej diecie.- kilogram
mielonego mięsa z indyka-
jajko- pięć łyżek tartego
parmezanu- jedna, drobno posiekana
cebula- suszony
tymianek-
sól i
pieprz do smakusos:- drobno posiekana
cebula- przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku- 2 łyżki
oleju rzepakowego- suszony
tymianek i
majeranek- 400 g.
przecieru pomidorowej passaty-
sól i
pieprz do smaku
Mięso z indyka przekładamy do miski, dodajemy
parmezan,
jajko,
cebulę i
przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok na 20 minut. Następnie z
mięsa formujemy niewielkiej wielkości kulki. Mi wyszło około 60 małych pulpecików.Na patelni podgrzewamy
olej i podsmażamy na nim do miękkości, delikatnie posoloną
cebulę. Następnie na patelnię wlewamy
pomidorową passatę i mieszamy. Dodajemy
czosnek,
zioła,
sól i
pieprz. Wszystko, od czasu do czasu mieszając, podgrzewamy na niewielkim ogniu.Do sosu wkładamy pulpety, układając je jeden przy drugim.Po 20 minutach przewracamy każdy pulpet na drugą stronę i w ten sposób gotujemy je kolejne 15 minut.Gotowe pulpety z
indyka podajemy na ciepło.