ßßß
Z pulpetami mięsnymi mam dość dziwne wspomnienia, sięgające czasów z dzieciństwa. Otóż w wieku dziewięciu lat wylądowałam na dłuższy czas w szpitalu. Pierwszy tydzień spędziłam podłączona do kroplówki, przez dwa następne mogłam jeść jedynie ryż z jabłkiem (znienawidzony do tej pory). Wobec tego nie zdziwi chyba nikogo, jak wielka była moja radość, gdy w trzecim tygodniu w końcu dostałam do jedzenia coś "normalnego". Najpyszniejsze na świecie (tak je do dziś wspominam), szpitalne pulpety z niezidentyfikowanego rodzaju mięsa, w sosie z wody zabarwionej czymś brunatnym i kilkoma ziołami. Ale po kroplówce i ryżu z jabłkiem było to dla mnie więcej, niż ambrozja. Jeszcze przez następnych kilka lat z wypiekami na policzkach opowiadałam przy każdej, możliwej okazji o tym, jak "pyszne pulpety jadłam w szpitalu". Co bardziej ambitne i żądne wyzwań panie domu i kucharki mówiły wtedy: "Tak ci smakowały? To ja zrobię pulpety i zobaczysz czy nie są lepsze." Żadne nie były. Dopiero niedawno, mi samej udało się przygotować pulpety z indyka, które smakowały mi tak samo, jak te "szpitalne". Co prawda były przygotowane z innego mięsa, ale były tak dobre, że aby mi smakowały, nie musiałam przez trzy, poprzedzające ich zjedzenie tygodnie, być na ścisłej, wręcz głodowej diecie.- kilogram mielonego mięsa z indyka- jajko- pięć łyżek tartego parmezanu- jedna, drobno posiekana cebula- suszony tymianek- sól i pieprz do smakusos:- drobno posiekana cebula- przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku- 2 łyżki oleju rzepakowego- suszony tymianek i majeranek- 400 g. przecieru pomidorowej passaty- sól i pieprz do smakuMięso z indyka przekładamy do miski, dodajemy parmezan, jajko, cebulę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok na 20 minut. Następnie z mięsa formujemy niewielkiej wielkości kulki. Mi wyszło około 60 małych pulpecików.Na patelni podgrzewamy olej i podsmażamy na nim do miękkości, delikatnie posoloną cebulę. Następnie na patelnię wlewamy pomidorową passatę i mieszamy. Dodajemy czosnek, zioła, sól i pieprz. Wszystko, od czasu do czasu mieszając, podgrzewamy na niewielkim ogniu.Do sosu wkładamy pulpety, układając je jeden przy drugim.Po 20 minutach przewracamy każdy pulpet na drugą stronę i w ten sposób gotujemy je kolejne 15 minut.Gotowe pulpety z indyka podajemy na ciepło.