Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Torcik Makowy na Boże ...Praliny
Orzechowo kakaowe »Postanowiłam i tym razem upiec z dziewczynami coś pysznego czyli wypiekanie na śniadanie . Wypadło na bułeczki czyli Lussekatter (Oczy św. Łucji) . Musze przyznać , że wyszły przepyszne kolor jak i smak znakomity.Przepis pochodzi stądPolecam produkty Bakalland"
Rodzynki sułtańskie wykorzystywane są do wypieków, dań wytrawnych, bądź spożywane na surowo.
Rodzynki to bogactwo miedzi oraz potasu. Stanowią również znaczące źródło fosforu, żelaza oraz witaminy B6. "Lussekatter (Oczy św. Łucji)Składniki:300 ml
mleka200 g
masła50 g
drożdży2
jajkapół łyżeczki
soli150 g
cukru2 g
szafranu lub
kurkumy750 g
mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
rodzynki ( sułtańskie Bakalland po 2 sztuki w każde " oczko " )Do misy wsypujemy
mąkę .W szklance
mleka ciepłego rozrabiamy
drożdże z łyżką
cukruWlewamy
drożdże rozpuszczone do dołka w
mące ( do misy). Delikatnie mieszamy by powstała zawiesina , zostawiamy na 15 minut.Rozpuszczamy
margarynie i dodajemy do niej resztce
mleka.Wbijamy
jaja do
maki , wlewamy
margarynę z
mlekiem i dodajemy
cukier.Posypujemy
kurkumą .Wyrabiamy ciasto tak aby odchodziło od rąkZostawiamy do wyrośnięcia , moje rosło 1 . 1/2 godziny.Ciasto podzieliłam na małe części, które rękoma formowałam w wałeczki tak około 20 cm . Zwijałam jak ślimaczka do
polowy oraz drugą cześć też do połowy wyszły fajne kształty.W zawinięte ślimaczki powkładałam po dwa
rodzynki . Zostawiłam do wyrośnięcia na 15 minut a
potem posmarowałam rozbełtanym
jajemPiekłam 20 minut w 170 stopniach wyszły cudne i bardzo smaczne . Polecam każdemu .Piekły ze mną :Agata - Happy kitchenŁucja - Fabryka kulinarnych inspiracjiBożena - Moje domowe kucharzenieWiosenka - Eksplozja smakuKinga - Małe kulinariaAguś - Agusiowe gotowanieKamila - Ogrody BabilonuMarzena - Zacisze kuchenneIza - Smaczna PyzaMagdalena-



niedziela, 14 grudnia 2014, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter