ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik z cynamonem na kruchym spodzie

Jabłecznik z cynamonem na kruchym spodzie

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Normandzki chleb z jablkami ...
Naleśniki o smaku migdałowym »
Dzisiaj 28 września to Światowy Dzień Jabłka . Postanowiłam wziąć udział w akcji " Ciasto na niedzielę "
Ciasto :
mąka typ 650 3 szklanki Młyn Kopytowa
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajo 1 sztuka
żółtka 4 sztuki
śmietana 18% 5 łyżek
margaryna 270 gram
cukier 150 gram
Dodatkowo:
Jabłka kwaskowe 1,5 kg
cukier 150 gram
cynamon 1 łyżeczka
Do misy wsypałam przesianą mąkę.
Dodałam proszek do pieczenia .
Wbiłam jajo i cztery żótka
Dodałam margarynę posiekaną w kostkę i śmietanę.
Włączyłam mikser i na najmniejszych obrotach przez 10 minut miksowałam.
Blaszkę prostokątną wysmarowałam margaryną.
Wyjęłam ciasto z misy i podzieliłam na 3 części.
Dwie części poszły do blaszki .
Jabłka obrałam wycięłam środki i starłam.
Odcisnęłam z soku i prażyłam w garnku z cukrem i cynamonem przez 30 minut.
Wyłożyłam ostudzone jabłka na ciasto.
Pozostałe ciasto rozwałkowałam i pokroiłam w paski które położyłam na skos na jabłkach.
Ciasto wstawiłam do pieca.
Piekłam 50 minut w 170 stopniach .
Po ostudzeniu posypałam cukrem pudrem.
Piekły ze mną
Wiosenka Eksplozja Smaku
Cafe Amaretto
niedziela, 28 września 2014, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2014/09/Jablecznik-z-cynamonem-na-kruchym-spodzie.html