Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
żeberka na słodko kwaśnoPiernik »Pyszny
drożdżowy makowiec piekę go zawsze na Wigilię SKŁADNIKI:300 g
margaryny Kasia2 szklanki
mąki25g
drożdży5
jajek325 gramów
cukru50 gram kwaśnej
śmietany9 łyżek
mlekamak 1 szklanka
olejek migdałowy50 mili
miodurodzynki 10 deko
sól szczypta
migdały 50 gram
cukier puder szklanka
białkoPRZYGOTOWANIE: Ciasto: 1-
Drożdże utrzeć ze
śmietaną. 2-
Kasię roztopić, 3- Całe 2
jajka ubić z 125 gram
cukru, dodać
drożdże,
Kasię rozpuszczoną i ostudzoną ,
mąkę,
mleko,
sól. 4-Ciasto zrobić na noc i wystawić w chłodne miejsce. Masa makowa: 1-
Mak sparzyć i pozostawić na 12 godzin. 2-Odcedzić na sicie, zemleć na maszynce z gęstym sitkiem, do 3- Na drugi dzień ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm, 4- Nałożyć masę
makową, i włożyć go z papierem do pieczenia do tortownicy 26 cen pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut delikatnie widelcem mieszamy aby nam ciasto zmieszało się z
makiem . 5-Wkładamy do nagrzanego pieca do 180 stopni i pieczemy koło 40 minut po ostudzeniu polewamy lukrem i posypujemy
migdałami

wtorek, 20 grudnia 2011, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .O mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter