Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Bułki pszenno-orkiszowe z ...Konkurs wiosenny Różowa ... »Pyszne bułeczki ze
szpinakiem i
serem topionym z
oliwkami do tego
suszone pomidorki z
czosnkiem i
bazylią w sam raz na śniadanie.450 g
mąki pszennej chlebowej typ 450200 g
mąki żytniej razowej typ 720230 ml
mleka150 ml
wodySzczypta
cukru2 łyżki
masła1
jajkodrożdże 30 gram1 łyżeczka
soliFarsz:400 g
szpinaku mrożonego liściastego
Sól morska Kamis
suszone pomidory z
czosnkiem i
bazylia 2 łyżki Kamis
serek z
oliwkami 8 szt( trójkąty)
Olej rzepakowy 1-2 łyżki do smażeniaDo posmarowania:1
jajkoRozczyn:Pół szklanki
mleka podgrzewamy aby tylko było takie letnie, dodaję
drożdże i
cukier dwie łyżki, mieszam do rozpuszczenia,Dodaje 3 łyżki
mąki , mieszam i zostawiam do wyrośnięcia w misce ( w szklance wykipi więc do miseczki siup).Ciasto właściwe:Do miski wsypuje obydwa rodzaje
mąki .Podgrzewam
margarynę dodaję resztę
mleka i roztrzepane
jajko , mieszam to razem .Dodaje do
mąki (
jajko mleko i
margarynę) i wyrośnięty rozczyn , posypuję
solą i zagniatam ciasto.Zostawiam do wyrośnięcia na godzinę.Wałkuje na prostokąt 40x30 .
Szpinak ląduje na w patelni trzymam go do rozmrożenia , dodaje łyżkę
oleju rzepakowego i podsmażam.Dodaje
serki topione trójkąty o smaku
oliwek zielonych
pomidory suszone z
czosnkiem i
bazylią.Mieszam razem do rozpuszczenia
serków( około 30 minut razem wszystko przechodzi smakiem ).Ostudzony farsz kładę na cieście , rozprowadzam łyżką i zwijam w rulonik.Kroje w paski akurat mi wyszło 20 szt.Smaruje rozbełtanym
jajem i przekładam na blaszkę zostawiam na 30 minut do wyrośnięcia.Piekę na papierze do pieczenia 20 minut w 170 stopniach.Podaje ciepłe są wtedy najsmaczniejsze , zimne też są smaczne , moja córka zabiera zimne do szkoły na śniadanie .Efekt taki : Córka nie znosi
szpinaku a tu sama się pyta kiedy upiekę następne .





wtorek, 11 marca 2014, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter