Wykonanie

Coś mnie naszło na wypróbowanie
mąki chlebowej. Dlatego przedstawiam Wam, bułeczki z
suszonymi pomidorami i
czosnkowo-
tymiankowym nadzieniem. Lekko ciemne bo z mieszanki
mąki żytniej i pszennej. Zdrowe bo z
otrębami ;-)Składniki:400 g
mąki chlebowej10 g drobnego
cukru1,5 łyżeczki
soli8 g
drożdży świeżych260 ml ciepłego
mleka30 g
masła roztopionego2-3 łyżeczki
suszonych pomidorów w płatkachMasełko
tymiankowe do posmarowania:60 g miękkiego
masła8 ząbków
czosnku drobniutko posiekanego2 łyżeczki świeżego
tymiankuPrzygotowanie:
Mąkę sypiemy do miski, w środek wrzucamy pokruszone świeże
drożdże, 20 ml ciepłego
mleka oraz
cukier odstawiamy na 10-15 minut. Po upływie tego czasu dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie ładnie odchodziło od ręki. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem.Następnie dzielimy na 8 części (lub więcej moje bułeczki były dość spore), układamy na blaszce wyłożonej papierem do wypieków posypanej
mąką i przykrywamy ściereczką do ponownego wyrośnięcia znowu na 10-15 minut. Szykujemy masełko
czosnkowo -
tymiankowe czosnek przeciskamy przez praskę,
tymianek siekamy, dodajemy
sól i
pieprz na koniec mieszamy z
masłem miękkim
masłem (temp. pokojowa) smarujemy nim bułeczki ponacinane z wierzchu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy ok. 15-20 minut (zaglądamy co jakiś czas jak wyglądają
spody). Smacznego