ßßß Cookit - przepis na Bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe

nazwa

Wykonanie

Coś mnie naszło na wypróbowanie mąki chlebowej. Dlatego przedstawiam Wam, bułeczki z suszonymi pomidorami i czosnkowo- tymiankowym nadzieniem. Lekko ciemne bo z mieszanki mąki żytniej i pszennej. Zdrowe bo z otrębami ;-)
Składniki:
400 g mąki chlebowej
10 g drobnego cukru
1,5 łyżeczki soli
8 g drożdży świeżych
260 ml ciepłego mleka
30 g masła roztopionego
2-3 łyżeczki suszonych pomidorów w płatkach
Masełko tymiankowe do posmarowania:
60 g miękkiego masła
8 ząbków czosnku drobniutko posiekanego
2 łyżeczki świeżego tymianku
Przygotowanie:
Mąkę sypiemy do miski, w środek wrzucamy pokruszone świeże drożdże, 20 ml ciepłego mleka oraz cukier odstawiamy na 10-15 minut. Po upływie tego czasu dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie ładnie odchodziło od ręki. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem.Następnie dzielimy na 8 części (lub więcej moje bułeczki były dość spore), układamy na blaszce wyłożonej papierem do wypieków posypanej mąką i przykrywamy ściereczką do ponownego wyrośnięcia znowu na 10-15 minut. Szykujemy masełko czosnkowo - tymiankowe czosnek przeciskamy przez praskę, tymianek siekamy, dodajemy sól i pieprz na koniec mieszamy z masłem miękkim masłem (temp. pokojowa) smarujemy nim bułeczki ponacinane z wierzchu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy ok. 15-20 minut (zaglądamy co jakiś czas jak wyglądają spody). Smacznego
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2015/02/bueczki-czosnkowe-z-tymiankiem-i.html