Wykonanie

Składniki:
mleko 1 szklanka
cukier 2 łyżki + 1 łyżeczka
sól 2 łyżeczki
masło 1 łyżka
woda ciepła 1 szklanka
drożdże świeże 30 g
mąka pszenna 5 szklanek
czosnek posiekany 1 łyżka
ser tarty
Cheddar 1 szklanka
ser tarty Monterey
Jack lub Cantal 1 szklankaWykonanie:

Podgrzać
masło z
mlekiem, 2 łyżkami
cukru i
solą. Ostudzić. W kubku rozpuścić łyżeczkę
cukru w ciepłej wodzie, dodać
drożdże i odstawić na ok. 10 minut, aż powstanie piana. Do dużej miski wlać
mleko, dodać 1 szklankę
mąki,
ser,
czosnek i
drożdże. Mieszać przez trzy minuty, do dokładnego połączenia się składników. Całość wyrabiać, stopniowo dodając resztę
mąki, żeby ciasto było miękkie i nie kleiło się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (na ok. 1 godzinę), aż ciasto podwoi swoją objętość. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto przełożyć do natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia dwóch foremek (keksówki lub tortownice).

Piec przez ok. 45 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowej barwy, a bochenki przy uderzeniu ręką w spód będą wydawać pusty dźwięk. Wyjąć z foremek i ostudzić.