ßßß
Składniki:mleko 1 szklankacukier 2 łyżki + 1 łyżeczkasól 2 łyżeczkimasło 1 łyżkawoda ciepła 1 szklankadrożdże świeże 30 gmąka pszenna 5 szklanekczosnek posiekany 1 łyżkaser tarty Cheddar 1 szklankaser tarty Monterey Jack lub Cantal 1 szklankaWykonanie:
Podgrzać masło z mlekiem, 2 łyżkami cukru i solą. Ostudzić. W kubku rozpuścić łyżeczkę cukru w ciepłej wodzie, dodać drożdże i odstawić na ok. 10 minut, aż powstanie piana. Do dużej miski wlać mleko, dodać 1 szklankę mąki, ser, czosnek i drożdże. Mieszać przez trzy minuty, do dokładnego połączenia się składników. Całość wyrabiać, stopniowo dodając resztę mąki, żeby ciasto było miękkie i nie kleiło się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (na ok. 1 godzinę), aż ciasto podwoi swoją objętość. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto przełożyć do natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia dwóch foremek (keksówki lub tortownice).
Piec przez ok. 45 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowej barwy, a bochenki przy uderzeniu ręką w spód będą wydawać pusty dźwięk. Wyjąć z foremek i ostudzić.