ßßß Cookit - przepis na Do miski wsypujemy mąkę .

Do miski wsypujemy mąkę .

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Biszkopt z wiśniami i galaretką
Gniazdka parzone »
Pączki 2015
Mamy dzisiaj tłusty czwartek takie święto zdarza nam się tylko raz w roku. Nie można przejść obojętnie . Sama radość pieczenia dla bliskich .Co tam że w sklepie za 4 zł można kupić 10 pączków . Tutaj liczy się intencja i smak :)
Składniki :
1200 g mąki
6 żółtek
2 jaka
2 szklanki ciepłego mleka
100 gram cukru
70 ml oleju
70 dag drożdży
50 ml wódki ( spirytusu lub octu )
Nadzienie o smaku różanym ZENTIS
olej lub smalec do smażenia ( 1 i pół litra)
Zaczyn:
Do miseczki wlałam ciepłe mleko ( pół szklanki ) , dodałam pokruszone drożdże i 2 łyżki cukru. Rozmieszałam do rozpuszczenia drożdży. Dodałam 4 łyżki mąki , wymieszałam ( zrobiła się zawiesina , zostawiłam na 15 minut do wyrośnięcia .
Etap 1
Miksujemy jaja z żółtkami ( wychodzi kogel- mogel ).
Mleko ciepłe ( 1.1/2 szklanki) wlewamy do mąki.
Dodajemy kogel -mogel olej i resztę cukru .
Wyrabiamy ciasto , jeśli zbyt lepkie dodajemy mąki .
Zostawiam na 1 . 1./2 godziny pod ściereczką.
Etap 2
Po wyrośnięciu wyrobiłam ciasto jeszcze raz, podzieliłam na cztery części .
Każdą cześć kładłam na stolnicę i podsypywałam lekko mąką.
Wałkowałam ciasto tak na 2 cm i szklanka wykrawałam kółka.
Kładłam na stolnicy , zrobiłam tak z czterema porcjami ciasta.
Zostawiłam na godzinę do wyrośniecie .
Etap 3
Piekłam we frytkownicy w 170 stopniach ( super że można ustawić temp we frytkownicy )
Najpierw z jednej strony ( poczekałam , aż wyrośnie "brzuszek" pączkowi i przewróciłam go) .
Po ostudzeniu nadziewałam pączki nadzieniem różanym .
To własnie tajemnica białego paska .
Nadzienie różane ZENTIS - To rewelacyjne nadzienie, które nada wypiekom eleganckiego wyglądu i wykwintnego smaku.
środa, 11 lutego 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/02/Paczki-2015.html