Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Biszkopt z
wiśniami i
galaretkąGniazdka parzone »Pączki 2015Mamy dzisiaj tłusty czwartek takie święto zdarza nam się tylko raz w roku. Nie można przejść obojętnie . Sama radość pieczenia dla
bliskich .Co tam że w sklepie za 4 zł można kupić 10 pączków . Tutaj liczy się intencja i smak :)Składniki :1200 g
mąki6
żółtek2 jaka2 szklanki ciepłego
mleka100 gram
cukru70 ml
oleju70 dag
drożdży50 ml
wódki (
spirytusu lub
octu )Nadzienie o smaku różanym ZENTIS
olej lub
smalec do smażenia ( 1 i pół litra)Zaczyn:Do miseczki wlałam ciepłe
mleko ( pół szklanki ) , dodałam pokruszone
drożdże i 2 łyżki
cukru. Rozmieszałam do rozpuszczenia
drożdży. Dodałam 4 łyżki
mąki , wymieszałam ( zrobiła się zawiesina , zostawiłam na 15 minut do wyrośnięcia .Etap 1Miksujemy
jaja z
żółtkami ( wychodzi kogel-
mogel ).
Mleko ciepłe ( 1.1/2 szklanki) wlewamy do
mąki.Dodajemy kogel -
mogel olej i resztę
cukru .Wyrabiamy ciasto , jeśli zbyt lepkie dodajemy
mąki .Zostawiam na 1 . 1./2 godziny pod ściereczką.Etap 2Po wyrośnięciu wyrobiłam ciasto jeszcze raz, podzieliłam na cztery części .Każdą cześć kładłam na stolnicę i podsypywałam lekko
mąką.Wałkowałam ciasto tak na 2 cm i szklanka wykrawałam kółka.Kładłam na stolnicy , zrobiłam tak z czterema porcjami ciasta.Zostawiłam na godzinę do wyrośniecie .Etap 3Piekłam we frytkownicy w 170 stopniach ( super że można ustawić temp we frytkownicy )Najpierw z jednej strony ( poczekałam , aż wyrośnie "brzuszek" pączkowi i przewróciłam go) .Po ostudzeniu nadziewałam pączki nadzieniem różanym .To własnie tajemnica białego paska .Nadzienie różane ZENTIS - To rewelacyjne nadzienie, które nada wypiekom eleganckiego wyglądu i wykwintnego smaku.






środa, 11 lutego 2015, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter