Wykonanie
Racuszki chodziły już za mną bardzo długo. Pamiętam moje pierwsze podejście do racuchów parę ładnych lat temu, oczywiście próba okazała się nieudana. Problem leżał w zbyt gęstym cieście, racuchy bardzo źle się nakładały na patelnię. Metodą prób i błędów powstał przepis na idealne racuszki, puszyste i w dzisiejszej wersji ... przepysznie
jabłkowe.

Składniki:- 1,5 szklanki
mleka ciepłego
mleka- 13 łyżek
mąki- 1
jajko- 1 łyżka
cukru- 30 g
drożdży- 2 duże
jabłka- tłuszcz do smażenia- łyżka
octu,
wódki lub
spirytusuPrzygotowanie:Z 1/2 szklanki ciepłego
mleka,
drożdży,
cukru i 3 łyżek
mąki zrobić zaczyn i zostawić na 10 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W międzyczasie
jabłka zetrzeć na tarce do jarzyn. Do wyrośniętego zaczynu wbić
jajko, dodać resztę
mąki i wsypać
mąkę. Całość mieszać podlewając resztą ciepłego
mleka. Na końcu wmieszać
ocet i starte
jabłka. Zostawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Nakładać na rozgrzany tłuszcz łyżką za każdym razem moczoną w gorącej wodzie (ciasto się wtedy nie klei do łyżki). Podawać posypane obficie
cukrem pudrem.

