ßßß Cookit - przepis na Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

nazwa

Wykonanie

Są przepisy bezcenne. Są przepisy, które trzeba zachować dla następnych pokoleń. Takim jest ten przepis na pączki. Dostała go moja siostra od swojej koleżanki z pracy - Sabiny. Sabinko - dzięki :)
Pączki, które uhonorowane zostały zdjęciami, przygotowała moja siostra. Były to jej pierwsze pączki. Udały się. A w smaku były rewelacyjne!
Składniki:
1 kg mąki
4 cale jajka
1 margaryna Kasia
10 dkg drożdży
1/2 l mleka
3 łyżki cukru
2-3 łyżki octu lub spirytusu
Na początek rozpuść Kasię i pozostaw do wystygnięcia. Drożdże rozpuść w letnim mleku z dodatkiem cukru, pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn podrośnie, przelej do dużej miski i po trochu dodawaj rozbełtane jajka, mąkę na zmianę z roztopionym tłuszczem i wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. Na koniec dolej ocet lub spirytus.
Kiedy ciasto zostanie dobrze wyrobione, przykryj miskę ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia(ok. 1-1 , 5 godziny). Ciasto będzie dość klejące.
Po wyrośnięciu przełóż część na wysypaną mąką stolnicę i lekko wałkuj albo rozgnieć ręką na 2-3 centymetrowy placek i szklanką umoczoną w mące wykrawaj okrągłe placuszki. W środek włóż powidła lub marmoladę o smaku róży i dobrze sklej u nasady. Uformowane paczki odkładaj na blaszkę (oprószoną mąką), przykryj lnianą ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia.
Smaż na złoty kolor z jednej strony (na roztopionym smalcu) pod przykryciem; przewróć
patyczkiem na drugą stronę już nie przykrywając garnka. Usmażone wyjmuj na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym i polukruj.
Z porcji wychodzi około 40 pączków.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2015/03/paczki-sabinki.html