ßßß
Składniki:1 kg mąki4 cale jajka1 margaryna Kasia10 dkg drożdży1/2 l mleka3 łyżki cukru2-3 łyżki octu lub spirytusu
Na początek rozpuść Kasię i pozostaw do wystygnięcia. Drożdże rozpuść w letnim mleku z dodatkiem cukru, pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn podrośnie, przelej do dużej miski i po trochu dodawaj rozbełtane jajka, mąkę na zmianę z roztopionym tłuszczem i wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. Na koniec dolej ocet lub spirytus.Kiedy ciasto zostanie dobrze wyrobione, przykryj miskę ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia(ok. 1-1 , 5 godziny). Ciasto będzie dość klejące.Po wyrośnięciu przełóż część na wysypaną mąką stolnicę i lekko wałkuj albo rozgnieć ręką na 2-3 centymetrowy placek i szklanką umoczoną w mące wykrawaj okrągłe placuszki. W środek włóż powidła lub marmoladę o smaku róży i dobrze sklej u nasady. Uformowane paczki odkładaj na blaszkę (oprószoną mąką), przykryj lnianą ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia.Smaż na złoty kolor z jednej strony (na roztopionym smalcu) pod przykryciem; przewróćpatyczkiem na drugą stronę już nie przykrywając garnka. Usmażone wyjmuj na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym i polukruj.Z porcji wychodzi około 40 pączków.