Wykonanie

Piękna jesienna pogoda za oknem (chyba najpiękniejsza jesień w moim życiu),
jabłek wszędzie pod dostatkiem więc tym razem u mnie na blog przepis ze starej książki kucharskiej mojej mamy na racuchy z
jabłkiem inaczej też
jabłkowe pączki.Składniki:6-7
jabłek3 i 3/4 szklanki
mąki tortowej2 szklanki
mleka4
jajek3/4 szklanki
cukru5 dag świeżych
drożdży1 łyżeczka esensi waniliowej1 mały kieliszek
wódki1 litr
oleju do smażenia
Cukier mieszamy z
drożdżami.

Do
drożdży dodajemy ciepłe
mleko i 2 szklanki
mąki.

Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto troszkę podrośnie dodajemy do niego
żółtka i esensię
waniliową.

Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy resztę
mąki.

Na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę
białka i delikatnie mieszamy.

Do ciasta dodajemy również starte na tarce o grubych oczkach
jabłka. Jeśli
jabłka maja dużo soku to musimy je dobrze odcisnąć. Wszystko mieszamy.


W głębokiej patelni rozgrzewamy
olej do temp. 160-170' C tak jak na pączki. Czyli tłuszcz powinien być rozgrzewany na niezbyt dużym ogniu tak aby racuchy się nam od razu nie spaliły i nie były surowe w środku. Na rozgrzany tłuszcz łyżka nakładamy racuchy i smażymy po kilka minut z jednej i drugiej strony tak aby racuchy miały kolor złoto-brązowy. Jeśli ktoś lubi racuchy można obsypać
cukrem pudrem, ale bez niego są równie wyśmienite. Smacznego !!!



