ßßß Cookit - przepis na Racuchy z jabkiem

Racuchy z jabkiem

nazwa

Wykonanie

Piękna jesienna pogoda za oknem (chyba najpiękniejsza jesień w moim życiu), jabłek wszędzie pod dostatkiem więc tym razem u mnie na blog przepis ze starej książki kucharskiej mojej mamy na racuchy z jabłkiem inaczej też jabłkowe pączki.
Składniki:
6-7 jabłek
3 i 3/4 szklanki mąki tortowej
2 szklanki mleka
4 jajek
3/4 szklanki cukru
5 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka esensi waniliowej
1 mały kieliszek wódki
1 litr oleju do smażenia
Cukier mieszamy z drożdżami.
Do drożdży dodajemy ciepłe mleko i 2 szklanki mąki.
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto troszkę podrośnie dodajemy do niego żółtka i esensię waniliową.
Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy resztę mąki.
Na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy.
Do ciasta dodajemy również starte na tarce o grubych oczkach jabłka. Jeśli jabłka maja dużo soku to musimy je dobrze odcisnąć. Wszystko mieszamy.
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej do temp. 160-170' C tak jak na pączki. Czyli tłuszcz powinien być rozgrzewany na niezbyt dużym ogniu tak aby racuchy się nam od razu nie spaliły i nie były surowe w środku. Na rozgrzany tłuszcz łyżka nakładamy racuchy i smażymy po kilka minut z jednej i drugiej strony tak aby racuchy miały kolor złoto-brązowy. Jeśli ktoś lubi racuchy można obsypać cukrem pudrem, ale bez niego są równie wyśmienite. Smacznego !!!
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2014/11/Racuchy-z-jabkiem.html