ßßß Cookit - przepis na Churros hiszpański wypiek z ciasta parzonego

Churros hiszpański wypiek z ciasta parzonego

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Deser z mascarpone
Donaty kolorowe »
Churros hiszpański wypiek z ciasta parzonego
Lubie pieczenie w grupie więc i tym razem wzięłam udział. Postanowiłam wypróbować swoich sił w upieczeniu Churros
Churros to hiszpański wypiek z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Ciasto jest bardzo chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Najsmaczniejsze są świeże .Posypuje się je cukrem pudrem lub drobnym cukrem.
Akcja Ezorteryczne spotkanie przy piekarniku
Robiłam z przepisu Dorotki
ZROBIŁAM Z PODWÓJNEJ PORCJI WIEC SKŁADNIKI X2
Składniki na około 20 sztuk:
240 ml wody
50 g masła (3 łyżki)
2 łyżki cukru demerara
szczypta soli
1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu + ewentualnie do oprószenia dałam Kamis
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dałąm Kamis
2 średnie jajka
Ponadto:
olej do smażenia (Rzepakowy Rapso miałam)
drobny cukier do oprószenia (Posypałam cukrem pudrem trzcinowym)
Wykonanie:
Do garnka wlałam wodę i zagotowałam z margaryną cukrem i szczypta soli.
Dodałam mąkę z cynamonem i ekstrakt z wanilii.
Mieszałam do momentu, aż składniki się połączyły i odchodziły od garnka.
Zostawiłam do ostudzenia.
Wbiłam jaja , zmiksowałam.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać i odcinać nożyczkami najlepiej , wielkość 6cm (Rękoma formowałam ruloniki robiłam kółka i wrzucałam na rozgrzany tłuszcz , powinien mieć temp. 175 stopni )
Piekłam chwilkę z obu stron na rumiany kolor ( koło 2 minut z każdej strony )
Osuszyłam na sitku i posypałam cukrem pudrem .
Razem ze mną piekło sporo osób
Monika z blogu Matka wariatka
Arletta strona fb Insulina
Monika z blogu Pin up Cooking Looking
Dobrawa z blogu Bona Apetita
Gosia z blogu Trawka Cytrynowa
Anna Maria z blogu What's cooking?
Kasia z blogu Kasia in
Iwona z blogu Ivka w kuchni
Wiesia z blogu Zapach chleba
Dorota z blogu Moje małe czarowanie
Olimpia z blogu Pomysłowe pieczenie
Bożenka z blogu Moje domowe kucharzenie
Karolina z blogu Kresowa panienka
Ewelina z blogu Przy kubku kawy
Arletta po raz kolejny :) Insulina
Magdalena z blogu Ale Meksyk
Justyna z blogu Mama i pomocnicy
sobota, 25 stycznia 2014, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2014/01/Churros-hiszpanski-wypiek-z-ciasta-parzonego.html