Wykonanie
            Churros jak wiecie to hiszpański przysmak ... taki wypiek dziś z cyklu Ezoteryczne spotkania przy piekarniku i nie tylko bo jeszcze były włoskie bułeczki Panini ale każdy miał prawo wybrać jeden z przepisów lub upiec oba :) Churros niestety nie przypadł mi do gustu osobiście i nie wiem czym wielu się nim zachwyca...zwykłe parzone ciasto, zupełnie niepotrzebny w przepisie 
cynamon choć go bardzo lubię uważam za zbędny...no cóż gdybym miała porównać i wybrać to zdecydowanie wskazałabym na oponki 
serowe klik, które piekłam z Moniką, pączki czy 
faworki, których na blogu nadal nie ma i jeśli już parzone ciasto to zdecydowanie ptysie, które czasami robię w pracy i są pyszne choć o wiele więcej jaj w składnikach :) obiecuję, że niebawem przygotuję je na bloga...to kolejny przepis który za mną chodzi:) W naszym wspólnym pieczeniu brały udział następujące osoby:Joanna z blogu Różowa kuchniaMonika z blogu Matka wariatkaArletta strona fb InsulinaMonika z blogu Pin up Cooking LookingDobrawa z blogu 
Bona ApetitaGosia z blogu 
Trawka CytrynowaAnna Maria z blogu What's cooking?
Kasia z blogu 
Kasia inIwona z blogu Ivka w kuchni
Wiesia z blogu Zapach 
chlebaDorota z blogu Moje małe czarowanieOlimpia z blogu Pomysłowe pieczenieBożenka z blogu Moje domowe kucharzenieKarolina z blogu Kresowa panienkaEwelina z blogu Przy kubku 
kawyArletta po raz kolejny :) InsulinaMagdalena z blogu Ale MeksykJustyna z blogu Mama i pomocnicy

Churros z przepisu DorotySkładniki: na około 20 sztuk:240 ml 
wody50 g 
masła (3 łyżki)2 łyżki 
cukru demeraraszczypta 
soli1 i 1/8 szklanki 
mąki pszennej1 łyżeczka 
cynamonu + ewentualnie do oprószenia1 łyżeczka ekstraktu z 
wanilii2 średnie 
jajkaPonadto:
olej do smażeniadrobny 
cukier do oprószeniaW średniej wielkości garnku zagotować 
wodę, 
masło, 
cukier, 
sól, do momentu roztopienia się 
masła i rozpuszczenia 
cukru. Do wrzątku wsypać 
mąkę wymieszaną z 
cynamonem i ekstrakt z 
wanilii. Zdjąć z palnika, ucierać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. Ostudzić.Do wystudzonej masy wbijać 
jajka, jedno po drugim, miksując dobrze po każdym dodaniu. Ciasto powinno być gładkie i gęste.Przygotować rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki, przełożyć do niego ciasto.
Olej rozgrzać do temperatury 175ºC. Na 
olej wyciskać churros długości około 12 cm, smażyć po 2 minuty z każdej strony do złotego brązu.Osuszyć na bibułce, obsypać 
cukrem.Smacznego :-).