Wykonanie
Churros jak wiecie to hiszpański przysmak ... taki wypiek dziś z cyklu Ezoteryczne spotkania przy piekarniku i nie tylko bo jeszcze były włoskie bułeczki Panini ale każdy miał prawo wybrać jeden z przepisów lub upiec oba :) Churros niestety nie przypadł mi do gustu osobiście i nie wiem czym wielu się nim zachwyca...zwykłe parzone ciasto, zupełnie niepotrzebny w przepisie
cynamon choć go bardzo lubię uważam za zbędny...no cóż gdybym miała porównać i wybrać to zdecydowanie wskazałabym na oponki
serowe klik, które piekłam z Moniką, pączki czy
faworki, których na blogu nadal nie ma i jeśli już parzone ciasto to zdecydowanie ptysie, które czasami robię w pracy i są pyszne choć o wiele więcej jaj w składnikach :) obiecuję, że niebawem przygotuję je na bloga...to kolejny przepis który za mną chodzi:) W naszym wspólnym pieczeniu brały udział następujące osoby:Joanna z blogu Różowa kuchniaMonika z blogu Matka wariatkaArletta strona fb InsulinaMonika z blogu Pin up Cooking LookingDobrawa z blogu
Bona ApetitaGosia z blogu
Trawka CytrynowaAnna Maria z blogu What's cooking?
Kasia z blogu
Kasia inIwona z blogu Ivka w kuchni
Wiesia z blogu Zapach
chlebaDorota z blogu Moje małe czarowanieOlimpia z blogu Pomysłowe pieczenieBożenka z blogu Moje domowe kucharzenieKarolina z blogu Kresowa panienkaEwelina z blogu Przy kubku
kawyArletta po raz kolejny :) InsulinaMagdalena z blogu Ale MeksykJustyna z blogu Mama i pomocnicy
Churros z przepisu DorotySkładniki: na około 20 sztuk:240 ml
wody50 g
masła (3 łyżki)2 łyżki
cukru demeraraszczypta
soli1 i 1/8 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
cynamonu + ewentualnie do oprószenia1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2 średnie
jajkaPonadto:
olej do smażeniadrobny
cukier do oprószeniaW średniej wielkości garnku zagotować
wodę,
masło,
cukier,
sól, do momentu roztopienia się
masła i rozpuszczenia
cukru. Do wrzątku wsypać
mąkę wymieszaną z
cynamonem i ekstrakt z
wanilii. Zdjąć z palnika, ucierać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. Ostudzić.Do wystudzonej masy wbijać
jajka, jedno po drugim, miksując dobrze po każdym dodaniu. Ciasto powinno być gładkie i gęste.Przygotować rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki, przełożyć do niego ciasto.
Olej rozgrzać do temperatury 175ºC. Na
olej wyciskać churros długości około 12 cm, smażyć po 2 minuty z każdej strony do złotego brązu.Osuszyć na bibułce, obsypać
cukrem.Smacznego :-).