Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Tortilla z patelni
Polędwica z
łososia w placku ... »Dzisiaj rogaliki będą z
dżemem z
cytryn , Przybył do mnie z Owocowa Rozkosz . Ma bardzo charakterystyczny smak . Jest wyrazisty . Nawet mała ilość na
języku daję o sobie znać .
mąka 1 kg typ 750 Młyn KŁOS-POL
drożdże świeże 80 gram
mleko 250 ml
margaryna 250 gram
miód płynny 4 łyżki
cukier brzozowy 150 gramDodatkowo :
dżem z
cytryn nisko-słodzony Owocowa Rozkosz
jajo do posmarowania rogalikówNajpierw do mniejszej miseczki skruszyłam
drożdże wlałam ciepłe
mleko i dodałam
miód oraz
cukier .Mieszałam do rozpuszczenia , teraz dodałam
mąkę 5 łyżek ( z tego kilograma co jest potrzebny ) .Zostawiłam na 15 minut aby wyrosło.Do dużej blaszanej misy wsypałam
mąkę i dodałam zaczyn.Wyrobiłam ciasto i zostawiam na 30 minut do wyrośnięcia .Podzieliłam ciasto na 4 części i wałkowałam
okręgi , a
potem kroiłam nożem do pizzy na równe części .Na każdy trójkąt kładłam łyżeczką
dżem z
cytryn .Zawijałam , zostawiłam na 15 minut do wyrośnięcia. Posmarowałam rozbełtanym
jajem.Piekłam na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia 20-25 minut w 170 stopniach .Wyszło mi 48 szt . Robiłam mniejsze niż zwykle :)




czwartek, 19 lutego 2015, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter