ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z prażonym jabłuszkiem i żurawiną

Drożdżówki z prażonym jabłuszkiem i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Lazania z kaszą oraz komosą ...
Paluchy pszenne »
No i tym razem postanowiłam upiec z dziewczętami drożdżówki . Nie ma nic smaczniejszego niż taka drożdżówka , jeszcze ciepła , a do tego szklanka ciepłego mleka. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego warto je pić by osteoporoza nie zaatakowała .
Składniki na drożdżówki :
mąka pszenna 500 g Kłos-Pol
drożdże Babuni suszone 8 g Kłos- Pol
mleko 200 ml
ksylitol 170 Kłos-Po l
margaryna 125 g
2 jaja
Dodatkowo:
Jabłuszka prażone z 250 g
żurawina suszona Kłos-Pol tyle ile chcecie włożyć w bułeczkę
Wykonanie ciasta na bułeczki :
Do misy wsypałam mąkę , zrobiłam dołek.
Do szklanki z ciepłym mlekiem wsypałam suche drożdże i rozmieszałam z 1 łyżeczką ksylitolu .
Przelałam do misy z mąką , wlałam do dołka zrobionego wcześniej.
Delikatnie wymieszałam z mąką aby powstała lekka zawiesina i zostawiłam na 20 minut pod ściereczką ( w tym czasie drożdże zaczęły pracować:)
Po 20 minutach dodałam rozbełtane jaja.
Margarynę rozpuściłam dodałam do niej ksylitol i ostudzoną wlałam do składników .
Włączyłam mikser i zarobił ciasto.
Ciasto zarobione zostawiłam na godzinę w ciepłym miejscu by wyrosło.
Po godzinie formę prostokątną wyłożyłam papierem do pieczenia.
Ciasto drożdżowe podzieliłam na 10 części , z każdej części zrobiłam placuszek i nakładałam jabłuszka prażone i żurawinę suszoną.
Zwijałam placuszki pod spód i kładłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , jedna obok drugiej .
Bułeczki zostawiłam na 20 minut do wyrosniecia. Po 20 minutach posmarowałam bułeczki rozbełtanym jajem.
Piekłam 30 minut w 170 stopniach . Najlepsze są jeszcze ciepłe pycha .
piątek, 15 maja 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/05/Drozdzowki-z-prazonym-jabluszkiem-i-zurawina-1.html