Pyszne połączenie śmietanowego kremu z soczystymi, słodkimi truskawkami i puszystym biszkoptem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ten tort jest po prostu niebiański w smaku. Bardzo wilgotny i rozpływający się w ustach. Moja teściowa stwierdziła, że czegoś pyszniejszego jeszcze nie jadła, a każdy kęs tej słodkości to prawdziwa ekstaza dla podniebienia :) Konieczn ie spróbujcie :)Składniki:Biszkopt:6 dużych jajek1 niepełna szklanka cukru1 szklanka mąki tortowej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka octuszczypta soliPoncz:125 ml wody1 łyżeczka cukru1 łyżka soku z cytryny2 łyżki wódkiKrem śmietanowy:600 ml śmietany 30 %250 g sera mascarpone4 łyżki cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z wanilii2 opakowania śmietan fixDodatkowo:1 kg truskawek250 g dżemu truskawkowego (najlepiej domowego)50 g gorzkiej czekoladyBiszkopt:Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Tortownicę (28 cm) wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 35 minut w 170 stopniach. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na 3 blaty .Krem śmietanowy:Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fiksem. Kiedy będzie gęstnieć, ale wciąż będzie półpłynna, dodać po łyżce mascarpone i ekstrakt z wanilii. Miksować na wolnych obrotach do połączenia składników i zgęstnienia masy.Poncz: Składniki ponczu połączyć, wieszając do rozpuszczenia.Pierwszy spód biszkoptowy nasączyć ponczem i wysmarować cienką warstwą dżemu. Poukładać oczyszczone i pokrojone na połówki truskawki. Na truskawki wyłożyć 1/3 masy śmietanowej i równomiernie rozsmarować. Przykryć kolejnym krążkiem biszkoptowym i nasączyć go ponczem, wysmarować dżemem, ułożyć truskawki i pół pozostałej mas y . Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym. Wierzch i boki wysmarować pozost ałym kremem. Czekoladę zetrzeć na tarce na dużych oczkach i obsypać nią boki tortu. Na wierzch tortu ułożyć pokrojone na plasterki truskawki. Tort schłodzić w lodówce minimum przez kilka godzin. Smacznego!