Wykonanie
Tę babkę robi się stosunkowo szybko. Jeśli zamiast nakładania ciasta łyżką pójdziecie na łatwiznę i wspomożecie się dwoma dzbankami, będzie to wypiek ekspresowy. Babki na
oleju (w przeciwieństwie do tych na
margarynie) mają tę zaletę, że są bardzo wilgotne i dłużej zachowują świeżość. Przepis na babkę zebrę znalazłam jakiś czas temu na stronie internetowej, po pewnych modyfikacjach stworzyłam wersję, która mnie i mojej rodzinie odpowiada najbardziej. Oto ona:

Składniki:5 dużych
jajek1 3/4 szklanki
białego cukru (szklanka 250 ml)2 1/2 szklanki
mąki tortowej3 łyżeczki
cukru waniliowego3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
oleju1 szklanka gazowanej
wody mineralnej1/2 łyżeczki
aromatu cytrynowego3 łyżki
mąki3 łyżki gorzkiego
kakaotłuszcz do formy1/2 łyżki
bułki tartejPolewa:1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej1/2 łyżki
soku z cytryny3-4 kopiaste łyżki
cukru pudru1 łyżka ciepłej
wody
Jajka ubijamy z
białym cukrem, aromatem i
cukrem wanilinowym do czasu, aż masa będzie jasnożółta.
Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z
proszkiem do pieczenia. Do
jajek wlewamy
olej oraz
wodę. Ubijamy do połączenia się składników. Dodajemy
mąkę z proszkiem i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wlewamy do dwóch dzbanków. Do jednej części dodajemy 3 łyżki
mąki, do drugiej 3 łyżki
kakao. Oba ciasta dokładnie mieszamy. Tortownicę natłuszczamy i osypujemy
bułką tartą. Ciasta z dzbanków wylewamy naprzemiennie na środek tortownicy w takiej samej ilości (po około 4-5 łyżek). Postępujemy tak, aż do wyczerpania obu ciast. Tak przygotowaną babkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) i pieczemy ok. 1 godziny.Przepis na polewę
kawową:
kawę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy
sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Dodajemy
cukier puder i ucieramy łyżką, tak aby nie było grudek.
Lukier powinien
mieć konsystencję kwaśnej
śmietany. W miarę potrzeby dosypujemy
cukru lub
soku z cytryny. Tak przygotowaną polewę wylewamy na przestudzone ciasto i pozostawiamy do zastygnięcia.