ßßß Cookit - przepis na Spaghetti boscaiola na szybki obiad

Spaghetti boscaiola na szybki obiad

nazwa

Wykonanie

To sycąca propozycja na pyszny obiad. Inspirowana przepisem z książki Niezrównany makaron, nieznacznie zmodyfikowana, bo podana z makaronem spaghetti z dodatkiem czosnku i sera. Zapewniam Was, że przygotowanie tego makaronu nie zajmuje więcej, niż 30 min ut . Makaron jest obłędnie pyszny i bardzo sycący, dlatego świetnie sprawdzi się jako posiłek na zimowe dni. To jedna z tych potraw, które nie są wyjątkowo "fotogeniczne" ale tak pyszne, że musiałam podzielić się z Wami przepisem. Gotujcie, smakujcie i komentujcie...;)
Składniki:
400 g makaronu spaghetti
Sos:
300 g pieczarek
150 g wędzonego boczku
2 cebulki dymki
1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
400 ml śmietany kremówki (30%)
150 g parmezanu lub pecorino romano
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
czar ny pieprz świeżo zmielony (do smaku)
Pieczarki pokroić na plasterki, boczek w większ e paski . Na patelni rozpuścić masło i oliwę. Wrzucić boczek i smażyć do zarumienienia. Dodać pieczarki i smażyć do odparowania wody. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i trzymać w cieple. Do pieczarek i boczku dodać posiekaną dymkę i czosnek. Zalać śmietaną i dodać starty na drobnych oczkach ser . Z większyć ogień i gotować do zredukowania się płynu i zagęszczenia sosu. Doprawić pieprzem. Makaron podawać z sosem obficie posypany posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/01/spaghetti-boscaiola-na-szybki-obiad.html