Wykonanie
Pożywne, gęste i kremowe - takie właśnie są zupy kremy. Jedni je uwielbiają, innym kojarzą się z jedzeniem dla dzieci. Ja za nimi przepadam, bo dostarczają sporej
dawki witamin i można z powodzeniem zabrać je ze sobą do pracy. Krem z
brokuła robię często, bo bardzo go lubimy. Dziś doprawiłam go trochę nietypowo świeżo startą
skórką z cytryny i liśćmi
limonki kaffir. Wyszło pysznie.

Składniki:1 duży
brokuł1 średni
ziemniak1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1 1/2 domowego
bulionu warzywnego4 suszone liście z
limonki (kaffir)2 łyżki
masła1 łyżka
olejusól (opcjonalnie)świeżo zmielony
czarny pieprzszczypta świeżo startej
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki skórki startej z
cytryny1/2 łyżeczki
cukru

Na
maśle z olejem zarumienić pokrojoną w kostkę
cebulę, dodać szczyptę
cukru, pokrojonego w kostkę
ziemniaka i posiekany
czosnek. Chwilę podsmażyć. Zalać
bulionem, dodać różyczki
brokuła, liście
limonki,
skórkę z cytryny i
gałkę muszkatołową. Gotować do miękkości warzyw. Wyciągnąć liście
limonki. Zupę zmiksować na krem, doprawić
solą,
pieprzem i ponownie podgrzać. Podawać gorącą z grzankami lub
groszkiem ptysiowym. Smacznego!