Wykonanie
Pomimo upałów przyjęłam wczoraj zamówienie na pizzę. Kilkadziesiąt minut spędzonych przy gorącym piekarniku, uświadomiły mnie, że pieczenie w takim upale, wcale nie jest dobrym pomysłem. Ale już po pierwszym kęsie stwierdziłam, że taka pizza warta była poświęcenia. Tak więc, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na pyszną pizzę z
salami,
pieczarkami i
mozzarellą. Na cienkim cieście, nie inaczej - bo tak lubimy najbardziej.
Składniki (na dwie duże pizze średnicy ok. 32 cm):Ciasto:400 g
mąki pszennej220 ml ciepłej
wody20 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru2 łyżki
oliwy z oliwekDodatki:250 g
mozzarelli w kulce200 g
sera edamskiego4 duże
pieczarki2 średnie
cebule16 dużych plastrów
salamiSos:4 łyżki pikantnego
ketchupu2 łyżki
koncentratu pomidorowego2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
cukru2 łyżki posiekanego świeżego
oregano2 łyżki
oliwy z oliwekszczypta
płatków chilisól (do smaku)świeże zmielony
czarny pieprz (do smaku)
Ciasto:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem
cukru i łyżki
mąki. Do reszty
mąki dodać
sól. Kiedy
drożdże podrosną połączyć je z
mąką i dodać
oliwę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z
ciastem przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na ok. 40 minut.Sos:
Ketchup wymieszać z koncentratem, dodać posiekane
oregano, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
cukier,
oliwę,
sól,
pieprz i
chili. Wymieszać.Podrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 32 cm i grubości 0,5 cm. Posmarować sosem. Dodać pokrojoną na półplasterki
cebulę,
pieczarki pokrojone na plasterki, plastry
salami,
mozzarellę i starty
żółty ser. Pizze włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15-18 minut. Smacznego!Rady: Ciasto można także zagnieść w robocie lub (podobnie jak ja) w automacie do wypieku
chleba na funkcji ciasto/ciasto na pizzę.Sos można także przygotować ze świeżych
pomidorów, obranych ze skórki i podsmażonych na
oliwie z pozostałymi dodatkami i odrobiną
koncentratu pomidorowego. Ta wersja jest jednak szybsza.