ßßß
Składniki (na dwie duże pizze średnicy ok. 32 cm):Ciasto:400 g mąki pszennej220 ml ciepłej wody20 g świeżych drożdży1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru2 łyżki oliwy z oliwekDodatki:250 g mozzarelli w kulce200 g sera edamskiego4 duże pieczarki2 średnie cebule16 dużych plastrów salamiSos:4 łyżki pikantnego ketchupu2 łyżki koncentratu pomidorowego2 ząbki czosnku1 łyżeczka cukru2 łyżki posiekanego świeżego oregano2 łyżki oliwy z oliwekszczypta płatków chilisól (do smaku)świeże zmielony czarny pieprz (do smaku)
Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Do reszty mąki dodać sól. Kiedy drożdże podrosną połączyć je z mąką i dodać oliwę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na ok. 40 minut.Sos: Ketchup wymieszać z koncentratem, dodać posiekane oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, oliwę, sól, pieprz i chili. Wymieszać.Podrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 32 cm i grubości 0,5 cm. Posmarować sosem. Dodać pokrojoną na półplasterki cebulę, pieczarki pokrojone na plasterki, plastry salami, mozzarellę i starty żółty ser. Pizze włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15-18 minut. Smacznego!Rady: Ciasto można także zagnieść w robocie lub (podobnie jak ja) w automacie do wypieku chleba na funkcji ciasto/ciasto na pizzę.Sos można także przygotować ze świeżych pomidorów, obranych ze skórki i podsmażonych na oliwie z pozostałymi dodatkami i odrobiną koncentratu pomidorowego. Ta wersja jest jednak szybsza.