Wykonanie
Kokosowa uczta dla podniebienia. Delikatny krem z
mascarpone i
białą czekoladą, puszysty
biszkopt i chrupiące
wiórki kokosowe. Choć to ciasto ma chyba z milion kalorii, jest tak pyszne, że nie sposób mu się oprzeć. Rafaello świetnie sprawdzi się nie tylko na większych uroczystościach, ale także jako dodatek do popołudniowej
kawy. Najlepiej smakuje na następny dzień po przygotowaniu, kiedy smaki się połączą. Jeśli jeszcze go nie piekliście, koniecznie musicie to nadrobić.

Składniki:
Biszkopt:6 dużych
jajek1 szklanka
cukru2 łyżeczki domowego
cukru waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
octy 10%1 szklanka
mąki tortowej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanejKrem:500 ml
śmietany 30%250 g
sera mascarpone3 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki domowego ekstraktu
waniliowego150 g
białej czekolady100 g
wiórków kokosowychDodatkowo:100 g
wiórków kokosowych2 łyżki
masła2 łyżki
cukru
Biszkopt:
Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać.
Białka oddzielić od
żółtek. Do
żółtek dodać
proszek do pieczenia i
ocet. Wymieszać.
Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując
cukier z
cukrem waniliowym. Do ubitych
białek dodać masę jajeczną i krótko ubić. Dosypać
mąki i delikatnie wymieszać.
Biszkopt przelać do formy (31x21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na około 35 minut. Upieczony
biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części.Krem:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Śmietanę ubić na sztywno z
cukrem pudrem i ekstraktem z
wanilii. Dodać
mascarpone i chwilę zmiksować. Dodać rozpuszczoną, płynną, ale wystudzoną
czekoladę i zmiksować do połączenia się składników. Do masy dodać
wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.Na spód
biszkoptu wyłożyć 2/3 masy, przykryć drugim
biszkoptem. Wierzch i boki ciasta wysmarować pozostałym kremem.Na patelni rozpuścić
masło, dodać
wiórki kokosowe i
cukier. Smażyć, cały czas mieszając do zarumienienia się składników. Wierzch i boki ciasta posypać podsmażonymi wiórkami. Ciasto schłodzić (przez noc) w lodówce. Smacznego!Rady:
Jajka do
biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.Wierzch ciasta można także posypać
płatkami migdałowymi podprażonymi na suchej patelni.Jeśli ciasta nie będą jeść dzieci do kremu możecie dodać odrobinę
likieru kokosowego.