ßßß Cookit - przepis na Ciasto Rafaello najpyszniejsze

Ciasto Rafaello najpyszniejsze

nazwa

Wykonanie

Kokosowa uczta dla podniebienia. Delikatny krem z mascarpone i białą czekoladą, puszysty biszkopt i chrupiące wiórki kokosowe. Choć to ciasto ma chyba z milion kalorii, jest tak pyszne, że nie sposób mu się oprzeć. Rafaello świetnie sprawdzi się nie tylko na większych uroczystościach, ale także jako dodatek do popołudniowej kawy. Najlepiej smakuje na następny dzień po przygotowaniu, kiedy smaki się połączą. Jeśli jeszcze go nie piekliście, koniecznie musicie to nadrobić.
Składniki:
Biszkopt:
6 dużych jajek
1 szklanka cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octy 10%
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem:
500 ml śmietany 30%
250 g sera mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego
150 g białej czekolady
100 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
100 g wiórków kokosowych
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
Biszkopt: Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet. Wymieszać. Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier z cukrem waniliowym. Do ubitych białek dodać masę jajeczną i krótko ubić. Dosypać mąki i delikatnie wymieszać. Biszkopt przelać do formy (31x21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na około 35 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części.
Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Dodać mascarpone i chwilę zmiksować. Dodać rozpuszczoną, płynną, ale wystudzoną czekoladę i zmiksować do połączenia się składników. Do masy dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
Na spód biszkoptu wyłożyć 2/3 masy, przykryć drugim biszkoptem. Wierzch i boki ciasta wysmarować pozostałym kremem.
Na patelni rozpuścić masło, dodać wiórki kokosowe i cukier. Smażyć, cały czas mieszając do zarumienienia się składników. Wierzch i boki ciasta posypać podsmażonymi wiórkami. Ciasto schłodzić (przez noc) w lodówce. Smacznego!
Rady: Jajka do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.
Wierzch ciasta można także posypać płatkami migdałowymi podprażonymi na suchej patelni.
Jeśli ciasta nie będą jeść dzieci do kremu możecie dodać odrobinę likieru kokosowego.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/11/ciasto-rafaello-najpyszniejsze.html