Dziś propozycja na prostą, kolorową i pożywną sałatkę z sosem na bazie majonezu, gęstego jogurtu i sera feta. Uwielbiam sałatki z brokułem i chętnie je robię. Brokuł świetnie łączy się z wieloma produktami, w tym także ze słoną fetą. Taka kombinacja smaków z kolei super smakuje z dodatkiem słodkiej kukurydzy i odświeżającego ogórka. Jajko sprawia, że sałatka jest bardziej pożywna.Składniki:1 średni brokuł4 jajka na twardo1 puszka kukurydzy1 średni, świeży ogórek4 cebulkidymki ze szczypioremSos:3 łyżki pikantnego majonezu3 łyżki jogurtu greckiego100 g sera feta1 duży ząbek czosnku1/4 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzuBrokuła ugotować al dente w osolonej wodzie z niewielką ilością cukru. Odcedzić i przelać zimną wodą. Wystudzić. Jajka na twardo obrać i pokroić w ósemki. Ogórka obrać i pokroić na grubsze półplasterki. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki połączyć, dodać posiekane dymki ze szczypiorem. Majonez połączyć z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszony ser feta i pieprz. Całość zmiksować na gładki sos. Sałatkę polać sosem i wymieszać. Schłodzić przed podaniem. Smacznego!