Łosoś pieczony w piekarniku, pod chrupiącą kruszonką to naprawdę bardzo smaczne danie. Można dowolnie modyfikować składniki kruszonki, aby uzyskać smak, który najbardziej Wam odpowiada. Mój łosoś pachniał natką pietruszki, i lubczykiem, ale z powodzeniem możecie dodać do niego inne ulubione zioła. Świetnie sprawdzi się tutaj świeży tymianek, który idealnie skomponuje się smakowo ze skropionym cytrynąłososiem. Polecam :)Składniki:2 duże filety łososia ze skórąsól morska świeżo mielonaczarny pieprz świeżo mielony2 łyżki soku z cytrynyKruszonka:3 łyżki bułki tartej2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich2 łyżki startego parmezanu (lub pecorino romano)2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku3 łyżki stopionego masła1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki4 posiekane listki świeżego lubczykuszczypta soli morskiej1/2 łyżeczki słodkiej paprykiDodatkowo:1/2 łyżki olejuFilety z łososia skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na czas przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki kruszonki połączyć i dobrze wymieszać. Łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Wierzch łososia obłożyć przygotowaną kruszonką i delikatnie docisnąć. Rybę wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać przez ok. 20-25 minut. Podawać z ryżem z kurkumą smażonym na maśle lub z ulubionymi dodatkami. Smacznego!