Wykonanie
Ta surówka to jeden z moich obiadowych
hitów. Nie tak dawno miałam przyjemność robienia jej w ilości 11 litrów na rodzinną imprezę. Goście za nic w świecie nie mogli zgadnąć co do niej dodałam. Jedni wyczuwali
chrzan, inni
pora. Sekret jej smaku tkwi w składnikach sosu, które według swoich preferencji
smakowych możecie trochę zmodyfikować. Z podanej ilości składników surówki wychodzi dużo, ale spokojnie możecie ją jeść przez 2-3 dni, bo czym dużej leży tym lepiej smakuje...

Składniki:1 mała główka
kapusty białej (ok.1 kg)1 średnia
marchew1 mała
cebulaSos:2/3 szklanki
majonezu1/2 szklanki
mleka4 łyżeczki
cukru pudru2 łyżeczki
octu balsamicznego (może być
ocet winny z
białego wina lub zwykły 10% - wtedy 1 łyżeczka)1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
soli1/4 łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzu
Kapustę szatkujemy w robocie lub ręcznie.
Cebulę kroimy w drobną kostkę,
marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Warzywa zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Surówkę wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego!