Wykonanie
Uwielbiam surówki z kapu sty, ale rzadko je robię. Niestety mój wiel ofunkcyjny robot kuchenny stoi g łównie w pudełku w szafie bo w mojej malutkiej kuchni nie mam go gdzie postawić... Ale uparłam się i postanowiłam go wykorzystać choć raz na jakiś czas. Przydał się akurat d o poszatkowania warzyw do tej pysznej surówki.

Składniki:1 kg
białej kapusty (nieduża główka)1 duża
marchewka1
cebulaSos:2/3 szklanki
majonezu1/2 szklanki
mleka4 łyżeczki
cukru pudru2 łyżeczki
octu balsamicznego (może być
ocet winny z
białego wina lub zwykły 10% - wtedy 1 łyżeczka)1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
soli1/4 łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzuSposób przygotowania:1.
Kapustę, obraną
marchewkę oraz
cebulę szatkujemy w robocie kuchennym lub ręcznie na tarce.2. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu. Zalewamy warzywa.3. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na m inimum 2 godzimy przed podaniem.

Smacznego!!!Źródło: Kuchnia szeroko otwarta