ßßß Cookit - przepis na Colesław

Colesław

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam surówki z kapu sty, ale rzadko je robię. Niestety mój wiel ofunkcyjny robot kuchenny stoi g łównie w pudełku w szafie bo w mojej malutkiej kuchni nie mam go gdzie postawić... Ale uparłam się i postanowiłam go wykorzystać choć raz na jakiś czas. Przydał się akurat d o poszatkowania warzyw do tej pysznej surówki.
Składniki:
1 kg białej kapusty (nieduża główka)
1 duża marchewka
1 cebula
Sos:
2/3 szklanki majonezu
1/2 szklanki mleka
4 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki octu balsamicznego (może być ocet winny z białego wina lub zwykły 10% - wtedy 1 łyżeczka)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Kapustę, obraną marchewkę oraz cebulę szatkujemy w robocie kuchennym lub ręcznie na tarce.
2. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu. Zalewamy warzywa.
3. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na m inimum 2 godzimy przed podaniem.
Smacznego!!!
Źródło: Kuchnia szeroko otwarta
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/01/colesaw.html