ßßß Cookit - przepis na KAPUŚNIACZEK

KAPUŚNIACZEK

nazwa

Wykonanie

KAPUŚNIACZEK
Z MŁODEJ KAPUSTKI
W poniedziałek w Krakowie królował kapuśniaczek...I za oknem i na mym stole. Pyszny, słodki, z młodej kapustki. Taki prawdziwie wiosenny. Wprawdzie mój Mąż niezbyt miał uradowaną minkę, gdyż nie bardzo lubi młodą kapustkę, ale za to Synuś i ja mieliśmy ucztę. Mój Mały Brzdąc z wielkim mlaskaniem zjadł całą miseczkę dwa dni pod rząd ;) A żeby zbytnio się nie kłopotać z drugim daniem, z żeberek z tej zupki, wyczarowałam pyszność w postaci żeberek w sosie musztardowo-miodowym. Oba dania wyszły genialne. Przepis na żeberka już jutro :) A tymczasem zapraszam do stołu na kap kap kap....kapuśniaczek ;)
Składniki:
młoda niezbyt duża kapustka
około pół kilograma żeberek - ja akurat miałam takie prawie z samym mięskiem - kostek było tam raptem 3 ;)
1,5 litra wody
4 marchewki - ja miałam jeszcze stare niestety :(
kilka gałązek koperku
kilka gałązek zielonej pietruszki
kawałek wędzonego boczku
6 młodych ziemniaczków
1 kostka bulion na wędzonym boczku (jeśli dodamy więcej boczku to nie będzie ona potrzebna)
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu czarnego
pieprz mielony do smaku
sól
łyżka masła
2 zielone cebulki
Wodę zagotować, wrzucić żeberka, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty i gotować na wolnym ogniu. Jeśli mamy starą marchewkę, obrać ją pokroić na półplasterki i wrzucić do żeberek. Gotować całość około 10 minut. W tym czasie opłukaną kapustkę posiekać dość drobno. Ziemniaki obrać i podzielić na kawałki. Do gotującego się wywaru dodać kapustkę i pogotować razem jakieś 5 minut. Następnie wyjąć żeberka. Dodać ziemniaki. Odlać trochę zupy i rozpuścić w niej kostkę bulionową - dolać do całości.
Boczek pokroić na małą kosteczkę. Cebulkę, natkę pietruszki i koperek pokroić na drobno. Boczek podsmażyć na patelni, aby się wytopił i lekko przyrumienił, następnie dodać łyżkę masła i wrzucić poszatkowaną cebulkę. Poddusić parę minut razem i wrzucić do zupy. Dodać natkę pietruszki i koperek. Gotować wszystko do miękkości kapusty i ziemniaczków. Doprawić do smaku i podawać :) Smaczności !! :)
A jutro zapraszam na Żeberka w sosie musztardowo-miodowym !!! :)
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2012/05/kap-kap-kap-kapusniaczek.html