Wykonanie
BROKUŁOWA LASAGNENA LEKKO

Zachciało mi się po włosku. Dzień wcześniej zrobiłam przepyszną minestrone ale zdjęć brak, bo nie zdążyłam. Lasagne zrobiłam wcześniej, wiec na szybko, pomiędzy jednym kwileniem a drugim Mojej Uroczej Bąbeliny, cyknęłam fotki, wiec jest i przepis. Miało być lekko. I wyszło, jak dla mnie zaskakująco dobrze. Pseudo-beszamel lekko przeze mnie zmodyfikowany,
brokuły,
kurczak i włoski smak zagościł na mym
stole. Smakował każdemu. Polecam.Składniki :

9 płatów lasagne500 g
brokułów700 ml
mleka3-4 łyżki
mąki ziemniaczanej4 łyżeczki
gałki muszkatołowej2 łyżeczki
cukrusólpieprz1 duża
pierś z kurczaka2 ząbki
czosnku1 łyżeczka ostrej węgierskiej pasty
paprykowo-pomidorowej1 łyżeczka
słodkiej papryki2 łyżki poszatkowanej
natki pietruszki60 g
żółtego sera edam
Brokuły ugotować na parze do miękkości.
Ser podzielić na 3 części.
Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w proporcji 1:1,5 w zimnej wodzie, a powstałą pastę w odrobinie
mleka. Resztę
mleka podgrzać i wlać pastę, gotować mieszając ciągle, aż zgęstnieje. Doprawić gałką,
cukrem,
solą i
pieprzem do smaku - wyłączyć.
Kurczaka pokroić w bardzo małą kostkę, podsmażyć 1 min na
oliwie, zalać chochlą pseudo-beszamelu, wkroić
czosnek, dodać
pietruszkę, pastę,
paprykę,
sól i
pieprz i dusić 3-5 minut razem. Na naczynie żaroodporne wylać chochle beszamelu, ułożyć 3 płaty lasagne. Na to wylać
mięsny sos i zetrzeć 1/3
sera. Ułożyć 3 płaty
makaronu, polać beszamelem, wyłożyć warstwę lekko rozdrobnionych
brokułów. Polać je beszamelem i posypać 1/3
sera. Ułożyć ostatnią warstwę płatów, polac resztą sosu i dokładnie przykryć
serem. Zapiekać 30 minut w 200'c. Po wyjęciu, pozwolić odpocząć 10 minut. Smaczności !!

Lasagne bierze udział w konkursie I
love cooking :)https://apps.facebook.com/i-
love-cooking/index/preview/235 :) jeśli się Wam spodobała , bardzo prosze o głos :)