Wykonanie
Wczoraj był piątek, a więc dzień bezmięsny. Może jestem w tej kwestii staroświecka, ale zachowuje tradycję postu od dań
mięsnych. Mąż cały dzień w pracy. Zostaliśmy sami z Maluszkiem, więc zaczęłam myśleć o czymś co i on może ze mną zjeść dobrego. W lodówce zostały gotowane
ziemniaki z czwartku.
Ryby w zamrażalce brak...Zresztą generalnie brak czegokolwiek, ale to długa historia i nie do chwalenia się publicznego. Stwierdziłam, więc że zapiekane warzywka to będzie to co zadowoli nas oboje. Udaliśmy się do sklepu wbrew pogodzie po tajemne składniki i wyszło nam takie o to cudo. Proste, tanie, smaczne i szybkie. Mnie smakowało bardzo, Maleństwu jeszcze bardziej :)

Składniki - porcja na 2 , 5 człowieka;):

ugotowane
ziemniaki pokrojone w niewielką kostkę - około 4-5jedna mała
cebulapół małej
cukinii10 cm kawałek
pora - biała częśćdwie
łodygi selera naciowegojedna
marchewkatrzy
pieczarki1/8 kostki
masłakilka kropel
oliwy z oliwekwody pół łyżeczkiłyżka kwaśnej
śmietany1/3 szklanki
śmietanki 18% do zup i
sosów1
jajoser żółtypieprzsólCebulę pokroić w pół talarki,
pora w krążki,
marchew i
pieczarki w cienkie plasterki. Selerowi odciąć listki i pokroić go w kosteczkę.
Cukinię obrać, wydrążyć, pokroić w pół talarki.Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną
oliwy z
wodą. Wrzucić
ziemniaki.Na patelni roztopić pół łyżeczki
masła, podrumienić
cebulę. Zrumienioną wrzucić na
ziemniaki. Na tej patelni obsmażyć kolejno osobno - dodając w razie potrzeby odrobinę
masła lub
oliwy -
cukinię,
selera (tu smażymy nieco dłużej),
pora,
marchewkę,
pieczarki (te koniecznie na
maśle) i wrzucać je jako kolejne warstwy zapiekanki na siebie. Mnie zależało, aby warzywa szybko i dobrze zmiękły. Ale jeśli chcemy bardziej chrupkie i mniej kaloryczne danie, proponuję warzywka smażyć na suchej patelni teflonowej.W kubeczku rozbełtać kwaśną
śmietanę,
śmietankę i
jajo z
solą i
pieprzem. Zalać warzywa
śmietanowo-jajeczną mieszanką.
Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach, posypać po wierzchu zapiekankę.


Piec w piekarniku nagrzanym do 200'c przez 30 minut.SMACZNOŚCI :)
