ßßß
Składniki - porcja na 2 , 5 człowieka;):
ugotowane ziemniaki pokrojone w niewielką kostkę - około 4-5jedna mała cebulapół małej cukinii10 cm kawałek pora - biała częśćdwie łodygi selera naciowegojedna marchewkatrzy pieczarki1/8 kostki masłakilka kropel oliwy z oliwekwody pół łyżeczkiłyżka kwaśnej śmietany1/3 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów1 jajoser żółtypieprzsólCebulę pokroić w pół talarki, pora w krążki, marchew i pieczarki w cienkie plasterki. Selerowi odciąć listki i pokroić go w kosteczkę. Cukinię obrać, wydrążyć, pokroić w pół talarki.Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oliwy z wodą. Wrzucić ziemniaki.Na patelni roztopić pół łyżeczki masła, podrumienić cebulę. Zrumienioną wrzucić na ziemniaki. Na tej patelni obsmażyć kolejno osobno - dodając w razie potrzeby odrobinę masła lub oliwy - cukinię, selera (tu smażymy nieco dłużej), pora, marchewkę, pieczarki (te koniecznie na maśle) i wrzucać je jako kolejne warstwy zapiekanki na siebie. Mnie zależało, aby warzywa szybko i dobrze zmiękły. Ale jeśli chcemy bardziej chrupkie i mniej kaloryczne danie, proponuję warzywka smażyć na suchej patelni teflonowej.W kubeczku rozbełtać kwaśną śmietanę, śmietankę i jajo z solą i pieprzem. Zalać warzywa śmietanowo-jajeczną mieszanką. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach, posypać po wierzchu zapiekankę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200'c przez 30 minut.SMACZNOŚCI :)