Wykonanie
Moje sakiewki z
kapusty to nic innego jak kolejna wersja gołąbków. Różnią się jednak sposobem podania oraz tym, że zamiast
ryżu są
pieczarki i
marchewka. Nie musimy rezygnować z
ryżu, ponieważ może on stanowić dodatek do sakiewek i dobrze będzie się komponował z
sosem grzybowym.

Ilość porcji – 10 sakiewekCzas wykonania – 70 min.Stopień trudności – średni

Składniki:10 dużych liści
młodej kapusty35 dag
mięsa mielonego20 dag
pieczarek1 mała
marchewka1
cebula4
suszone grzyby500 ml
wywaru warzywnego1 ½ łyżki
masła1 łyżka
oliwy3 szerokie liście
pora o długości około 20 cm. (zielona część
pora)1 łyżka
mąki50 ml
śmietany do
sosów1
jajko1 szklanka gorącej
wodysólpieprz
Sposób wykonania:liście
kapusty oraz
pora myjemy a następnie wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą
wodą, parzymy je pod przykryciem około 5 min, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia,
suszone grzyby dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy wrzącą
wodą i odstawiamy żeby się namoczyły,
pieczarki obieramy i płuczemy, połowę kroimy drobno i smażymy na
oliwie z posiekaną
cebulą a drugą połowę kroimy w ćwiartki i zostawiamy surowe,
marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach,liście
pora kroimy na wąskie paski ( 1 liść na 3-4 paski),do
mielonego mięsa dodajemy usmażone
pieczarki z
cebulą, startą
marchew i
jajko, doprawiamy
solą oraz
pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę ( najlepiej ręką), na każdym z liści
kapusty układamy masę
mięsną ( 1 czubatą łyżkę ), zamykamy liść formując sakiewkę i związujemy „wstążeczką” z
pora,sakiewki układamy w garnku o grubym dnie, wlewamy 200 ml
wywaru, oraz dodajemy ćwiartki
pieczarek, wszystko oprószamy delikatnie
solą i
pieprzem, dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu 40 min.15 min. przed końcem duszenia rozgrzewamy
masło na patelni, mieszamy z
mąką, zasmażamy nie rumieniąc, rozprowadzamy zimnym
wywarem warzywnym, energicznie mieszając trzepaczką, dodajemy namoczone
grzyby wraz z
wywarem i gotujemy 10 min. Pod koniec gotowania dodajemy
śmietanę,
sól i
pieprz do smaku.sos możemy dodać do sakiewek lub podawać osobno, życzę smacznego