ßßß Cookit - przepis na Sakiewki z młodej kapusty z sosem grzybowym

Sakiewki z młodej kapusty z sosem grzybowym

nazwa

Wykonanie

Moje sakiewki z kapusty to nic innego jak kolejna wersja gołąbków. Różnią się jednak sposobem podania oraz tym, że zamiast ryżupieczarki i marchewka. Nie musimy rezygnować z ryżu, ponieważ może on stanowić dodatek do sakiewek i dobrze będzie się komponował z sosem grzybowym.
Ilość porcji – 10 sakiewek
Czas wykonania – 70 min.
Stopień trudności – średni
Składniki:
10 dużych liści młodej kapusty
35 dag mięsa mielonego
20 dag pieczarek
1 mała marchewka
1 cebula
4 suszone grzyby
500 ml wywaru warzywnego
1 ½ łyżki masła
1 łyżka oliwy
3 szerokie liście pora o długości około 20 cm. (zielona część pora)
1 łyżka mąki
50 ml śmietany do sosów
1 jajko
1 szklanka gorącej wody
sól
pieprz
Sposób wykonania:
liście kapusty oraz pora myjemy a następnie wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą, parzymy je pod przykryciem około 5 min, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia,
suszone grzyby dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy żeby się namoczyły,
pieczarki obieramy i płuczemy, połowę kroimy drobno i smażymy na oliwie z posiekaną cebulą a drugą połowę kroimy w ćwiartki i zostawiamy surowe,
marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach,
liście pora kroimy na wąskie paski ( 1 liść na 3-4 paski),
do mielonego mięsa dodajemy usmażone pieczarki z cebulą, startą marchew i jajko, doprawiamy solą oraz pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę ( najlepiej ręką), na każdym z liści kapusty układamy masę mięsną ( 1 czubatą łyżkę ), zamykamy liść formując sakiewkę i związujemy „wstążeczką” z pora,
sakiewki układamy w garnku o grubym dnie, wlewamy 200 ml wywaru, oraz dodajemy ćwiartki pieczarek, wszystko oprószamy delikatnie solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu 40 min.
15 min. przed końcem duszenia rozgrzewamy masło na patelni, mieszamy z mąką, zasmażamy nie rumieniąc, rozprowadzamy zimnym wywarem warzywnym, energicznie mieszając trzepaczką, dodajemy namoczone grzyby wraz z wywarem i gotujemy 10 min. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku.
sos możemy dodać do sakiewek lub podawać osobno, życzę smacznego
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2012/06/Sakiewki-z-modej-kapusty-z-sosem-grzybowym.html