Wykonanie

Bigos gotuję raz do roku, na Święta Bożego Narodzenia, czasami robię więcej niż możemy zjeść, więc mrożę i zostaje też na inne okazje. A że przygotowuję go rzadko, to już na bogato, bez ograniczeń, wrzucam hojnie co mi tam pod rękę wpadnie... ;)Składniki:2 kg
kapusty kiszonej2 łyżki
masła klarowanegoszklanka
czerwonego wina2 szklanki różnych
mięsnych resztek np. pieczeni lub
wędlinkawałek
wędzonego boczkugarść
śliwek, ja
daję wędzone i suszonekieliszek
portogarść
rodzynekgarść
suszonych grzybówduuuża
cebula lub 2 mniejszeszklanka lub nawet dwie gęstego
soku pomidorowegołyżka
przecieru pomidorowegołyżka
miodusól i
pieprz do smaku2
listki laurowe4
ziela angielskieKapustę posiekać, odcisnąć (soku nie wylewać!!), podsmażyć na
maśle najpierw
cebulę drobno posiekaną a
potem kapustę. Wrzucić do dużego gara, zalać
winem i
sokiem z
kapusty, dodać ziele i listek, postawić na małym ogniu i dusić.
Grzyby namoczyć na noc, po nocnym moczeniu, drobno pokroić i dodać do
kapusty razem z
wodą z moczenia.
Boczek i resztę mięsiwa podsmażyć i dodać wraz z tłuszczem ze smażenia do gara z
kapustą.
Śliwki namoczyć w
porto na noc, a
potem całość dodać do
kapusty. W
sumie pierwszego dnia gotować całość jakieś 2 godziny. Następnego dnia kolejne 2 godziny. Jak płyn się wygotuje można podlać troszkę
winem lub
bulionem lub poprostu
wodą. Trzeciego dnia dodać
sok pomidorowy, przecier,
rodzynki i
miód. Popróbować i w razie konieczności dodać
soli i
pieprzu. Pogotować znowu ze dwie godziny. I tak po 3, albo jak mamy cierpliwość to 4, dniach bigos jest gotowy!Niestety nie jest zbyt fotogeniczny ale pyszny niemożliwie...Smacznego!