Wykonanie

Bardzo proste i szybkie do zrobienia, smakuje dzieciom bez wyjątków, można je zrobić z każdymi
owocami, mogą być węgierki (jak na górze),
borówka amerykańska (jak na dole),
jabłka etc.Składniki:2 szklanki
mąkiszklanka kwaśnej
śmietany3/4 szklanki
cukru (jak dajemy słodkie
owoce trzeba ograniczyć ilość
cukru)2
jajka2 łyżki
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka aromatu np
rumowego albo opakowanie
cukru waniliowegoowoce np 75 dag
śliwek, 3
jabłka, 40 dag
borówkicukier puder do posypania
Jajka ubijamy z
cukrem na puszystą masę, dodajemy
śmietanę,
olej, zapach i miksujemy ok 5 min., dodajemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia, mieszamy.Tortownicę o średnicy 26-28 cm smarujemy
masłem lub odrobiną
oleju, wylewamy ciasto, układamy na nim
owoce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut, wyjmujemy, studzimy i posypujemy
cukrem pudrem.