Wykonanie
Mój prezent od Mikołaja leży sobie i czeka na swoją kolej,
pora go chyba wyciągnąć i wreszcie wykorzystać, prawda? Recenzję książki napiszę w osobnym
poście,
póki co ugotowałam zupę!Składniki dla 4 osób:1 duża
cukinia lub 2 średnie2 średnie
cebule4 ząbki
czosnkuok. 2 szklanki
bulionu drobiowegopuszka krojonych
pomidorów w puszce4 kromki suchego
chleba lub
bułki2 - 3 łyżki
oliwy z oliwek4 łyżki tartego
żółtego serasól,
pieprz do smaku
Cukinię umyłam i pokroiłam w kostkę.
Cebulę pokroiłam w grubą kostkę,
czosnek posiekałam. Na
oliwie podsmażyłam
cebulę i
czosnek, dodałam
cukinię, podsmażyłam. Podlałam trochę
bulionem (spokojnie możecie zastąpić go
wodą) i dusiłam jakieś 30 minut. Po tym czasie dodałam
pomidory i pokruszony
chleb. Znowu dusiłam… jak wszystko odpowiednio zmiękło a nadmiar płynu odparował (jak widać ze zdjęć zupa powinna
mieć konsystencję raczej gulaszu niż zupy), doprawiłam delikatnie, nałożyłam na talerze i posypałam
żółtym serem.PS ponieważ przepisów nie trzymam się zwykle bardzo ściśle, z własnej inicjatywy dodałam
pomidory i
ser na koniec :)Smacznego!